Italija: Broj oporavljenih na dnevnom nivou veći od broja novozaraženih

Date:

U Italiji su od COVID-19 u posljednja 24 sata umrle 464 osobe, čime je broj preminulih od zaraze novim tipom koronavirusa povećan na 25.549, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor Civilne zaštite Angelo Borrelli saopćio je kako je broj zaraženih u posljednja 24 sata povećan za 2.646 i iznosi 189.973.

Ujedno, danas su se oporavile 3.033 osobe, čime je ukupan broj onih koji su ozdravili povećan na 57.576.

Borrelli je rekao kako je broj oporavljenih u posljednja 24 sata na rekordnom nivou i da je danas prvi put, na dnevnom nivou, broj oporavljenih veći od broja novozaraženih.

Ujedno, u posljednja 24 sata umrle su 464 osobe, čime je ukupan broj umrlih povećan na 25.549.

Prema njegovim riječima, i danas nastavlja opadati broj ljudi smještenih na odjelima za intenzivnu njegu. Jučerašnji broj od 2.384, danas je smanjen na 2.267.

Podaci Civilne zaštite pokazuju da je do danas obavljeno 1.579.909 testiranja.

U Lombardiji, u kojoj je potvrđeno najviše smrtnih slučajeva i slučajeva zaraze, danas je umrlo 200 osoba. U posljednja 24 sata potvrđena su 1.073 slučaja zaraze.

Čelnik regionalne uprave u Venetu Luca Zaia, koji se zalaže za što ranije ublažavanje mjera karantine, rekao je kako se broj zaraženih u tim područjima svakodnevno smanjuje, a Veneto se i priprema za ponovno otvarenje.

Vlada nastavlja pripreme za drugu fazu, koja će početi 4. maja, a koju je premijer Giuseppe Conte nazvao periodom kada će se živjeti zajedno s virusom.

Lokalni mediji javljaju kako vlada razmatra niz mjera među kojima su povećanje socijalne distance na dva metra, obavezno korištenje maski u javnom prijevozu i održavanje razmaka.

Očekuje se da će 4. maja, nakon što istekne rok restriktivnih mjera, doći do otvorenja prvenstveno fabrika, a od sredine maja ugostiteljskih objekata.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related