Italija otvara proizvodnu industriju poslije 4. maja, škole u septembru

Date:

Italija će ponovo otvoriti svoju proizvodnu industriju 4. maja, u sklopu planova za ublažavanje zaustavljanja širenja koronavirusa, a škole će se ponovo otvoriti u septembru – izjavio je premijer Italije Giuseppe Conte. 

– Naporno radimo na tome da omogućimo ponovo otvaranje dobrog dijela preduzeća od proizvodnje do građevine iza 4. maja – rekao je Conte u današnjem intervjuu italijanskom dnevnom listu La Repubblica.

Rekao je da će mjere biti predstavljene najkasnije početkom sljedeće sedmice.

Italija je bila prva evropska zemlja teško pogođena koronavirusom, a prva koja je uvela restriktivne mjere u martu. Njen put ka ponovnom otvaranju ekonomije pažljivo se prati širom svijeta, dok druge zemlje koje su pogođene epidemijom također razmišljaju o ovim potezima.

Conte je rekao da će kompanije morati uvesti stroge mjere zdravstvene zaštite prije nego što im se dozvoli otvaranje.

Međutim, rekao je da neka preduzeća koja se smatraju “strateškim”, uključujući ona koja se bave aktivnostima koja su uglavnom izvozno orijentisane, mogu ponovo biti otvorene iduće sedmice pod uslovom da dobiju odobrenje lokalnih vlada.

Conte je rekao da će se škole ponovo otvoriti u septembru, ali je dodao da su studije pokazale da je rizik od zaraze vrlo visok i da su predavanje na daljinu dobro funkcionisala.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related