Italija: Potpisan kupoprodajni ugovor za prostorije džemata Biella i sjedište Islamske zajednice

Date:

Džemat Biella, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, sklopio je kupoprodajni ugovor za kupovinu objekta za mesdžid i sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji. 

Predsjednik džemata Alija Salihović u razgovoru za Preporod.info je podsjetio da je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji osnovana 2019. godine, sa sjedišem u Bielli.

– Osnovana su tri džemata iz različitih regija: Biella, Verona i Brescia, a očekujemo, ako Bog da, da nam se priključe i naša braća iz grada Piacenza, Trst. Ovaj projekat je urađen zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH. Napomenuću da smo mi od 2007. godine radili na ideji da Islamska zajednica institucionalno bude zastupljena u Italiji. Radilo se sa ekspertima prava, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH i prošle godine smo učinili ovaj historijski korak – izjavio je on.

Kazivajući o objektu, Salihović je naveo da isti ima oko 500 kvadratnih metara.

– Objekat je na dva sprata, gdje već imamo sjedište i mektebske prostorije. Posjeduje dvorište i parking, a u neposrednoj blizini imamo i javni parking na raspolaganju, tako da je i pitanje parkinga riješeno. Objekat je starije izgradnje i neophodna je restauracija. Cijena objekta je 50.000 eura i imamo rok isplate – objasnio je.

Također, istakao je da imaju i plan adaptacije.

– Imamo u planu renovirati objekat, uraditi ured IZ, biblioteku, abdesthanu, stan za imama, stan za musafire, priručnu kuhinju, salu za razne događaje, predavanja, iftare i slično – naveo je Salihović i dodao da ih posebno raduje činjenica da je kupovina objekta prihvaćena od svih građana, koji i svojim djelima i podržavaju džemat Biella i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Italiji.

Foto: Bajram-namaz na otvorenom

Za kraj našeg razgovora, Salihović je uputio posebnu zahvalu tamošnjim vlastima.

– Ovom prilikom želim zahvaliti italijanskim vlastima što su nam dozvolili puštanje ezana na otvorenom u mjesecu ramazanu i za odobrenje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, uz poštivanje mjera sigurnosti, tako da će ova dva događaja zasigurno ostati u našim sjećanjima. Također, koristim priliku da se obratim našoj braći i sestrama, svim muslimanima, da budu dio ovog historijskog projekta i da učestvuju u kupovini naše džamije i sjedišta Islamske zajednica Bošnjaka u Italiji kao vakifi – poručio je Alija Salihović, predsjednik džemata Biella.

20200525_143404.jpg - Italija: Potpisan kupoprodajni ugovor za prostorije džemata Biella i sjedište Islamske zajednice
(R.A./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related