Italija u maju domaćin Svjetskog zdravstvenog samita

Date:

Italija će biti domaćin ovogodišnjeg Svjetskog zdravstvenog samita zakazanog za 21. maj, naveli su iz kabineta italijanskog premijera.

Napominjući da će samit zajednički održati Evropska komisija i Italija kao predsjedavajuća G20, u saopštenju se navodi da će samit biti dobra prilika za razmjenu lekcija naučenih tokom globalne pandemije koronavirusa, kao i za poboljšanje Rimske deklaracije.

Navodi se da bi principi deklaracije mogli biti snažan putokaz za multilateralnu saradnju kako bi se spriječile zdravstvene krize u budućnosti i izgradio zdraviji, sigurniji, pravedniji i održiviji svijet.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je da će se tokom samita razgovarati o načinima za poboljšanje zdravstvenih sistema i borbi protiv budućih kriza u duhu solidarnosti.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da čovječanstvo mora biti bolje pripremljeno da se zaštiti od budućih epidemija.

Dodala je da je važno naučiti lekcije i zajednički raditi na poboljšanju globalne zdravstvene sigurnosti.

U saopštenju se također navodi da će se samit fokusirati na rad Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodne zdravstvene propise, uz posvećenost od oko 16 milijardi eura (blizu 19 milijardi dolara) prikupljenih prošle godine za globalni odgovor na koronavirus od strane donatora širom svijeta za pristup liječenju koronavirusa, testovima i vakcinama za sve.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related