I'tikaf

Date:

I'tikaf, kao posebna kategorija ibadeta, vezan je za posljednju trećinu mjeseca ramazana.

I'tikaf podrazumijeva boravak u džamiji u kojoj se obavlja pet dnevnih namaza u džematu, s namjerom posvećivanja ibadetu.

Započinje od dvadesetog dana mjeseca ramazana kada jedna ili više osoba borave u džamiji sve do iftara posljednjeg dana ramazana.

I'tikaf koji se prakticira u posljednjih deset dana mjeseca ramazana je sunnet, budući da je Poslanik a.s. od ulaska u Medinu upražnjavao itikaf, sve dok mu Allah nije uzeo dušu.

Prakticiranje i'tikafa, ili pak osame (halvet) od strane Allahovog Poslanika da se povezati i sa činjenicom da je u posljednjoj trećini mjeseca ramazana Poslanik a.s. intezivirao obavljanje ibadeta, budući da se u toj trećini nalazi i blagoslovljena noć Lejletul-kadr, na čije traženje iniciraju mnogi Poslanikovi iskazi.

U kontekstu naprijed rečenog, navest ćemo riječi hazreti Aiše r.a. koja kaže:

Allahov Poslanik bi kada uđe u posljednjih deset dana ramazana, oživljavao noć (budnošću i ibadetom), budio svoje ukućane, trudio bi se i pritegao bi ogrtač.

Cilj i'tikafa jeste oživljavanje vlastitog srca i očišćenje duše od prizemnih svojstava snagom ibadetâ, kako bi se postigla prisnost i blizina spram Milostivog.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related