Iz grada Sanliurfe krenuo konvoj humanitarne pomoći za ljude u Idlibu

Iz turskog grada Sanliurfe u nedjelju je krenuo konvoj humanitarne pomoći za ljude u Idlibu u Siriji.

Humanitarnu pomoć su osigurali dobri ljudi preko Udruženja za obrazovanje, kulturu i solidarnost Gunyuzu. Pomoć se sastoji od pećnica, odjeće, obuće, pelena, igrački i životnih namirnica.

Hasan Dogan, član Upravnog odbora Udruženja za obrazovanje, kulturu i solidarnost Gunyuzu, izjavio je tim povodom da je čovječanstvo danas pred velikim ispitom ljudskosti.

Podsjetio je da se u islamskim zemljama događaju velike humanitarne katastrofe.

– Vrlo je teško živjeti u šatoru u ovim hladnim zimskim danima. To bi trebali pitati napaćene ljude koji već pet godina žive u Idlibu po vrućini ali u hladnim zimskim danima. Slanjem pomoći obavljamo našu bratsku i humanitarnu dužnost – rekao je Dogan.

Predsjednik Udruženja Veysel Toprak također se zahvalio svim dobrim ljudima koji su učestvovali u pružanju pomoći za ljude u Idlibu.

Napominjući da je u ovim hladnim zimskim danima još više potrebna pomoć građanima Idliba, Toprak je pozvao sve ljude da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

Ekstremno niske temperature zraka zahvatile su područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a raseljeni civili zimu dočekuju u improviziranim šatorima. U Idlibu i okolnim područjima, obilne snježne padavine uništile su na stotine ionako neuslovnih šatora.

Mnoge sirijske porodice bile su prisiljene zbog napada režima Bashara al-Assada i njegovih pristalica napustiti svoje domove i smjestiti se u šatore, koji su daleko od uslovnih za život dostojan čovjeka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon obilnih padavina, u šatorima su ostali voda i blato, a porodice strahuju da bi se šatori usljed novih snježnih padavina mogli potpuno urušiti. Civili teško iznalaze načine da se ugriju, a temperature zraka često padaju značajno ispod nule.

Mnoge porodice iz straha da će ih pripadnici Assadovog režima uhapsiti, mučiti ili pogubiti, ne mogu se vratiti kućama, a njihova jedina želja je pomoć da se ugriju u zimskom periodu.

(Preporod.info)