Iz Srebrenika na hadž putuje 37 hadžija

UU nedjelj 15.07.2018., nakon podne-namaza u džematu Ježinac, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena ikrar dova za dva ovogodišnja putnika na hadž, odnosno bračni par Jahić Nazila i Jahić Erminu. Nakon podne-namaza prisutnim vjernicima i hadžijama obratio se imam džemata Ježinac Omer-ef. Majstorović, koji je uputio iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. On je čestitao hadžijama na njihovoj odluci da zijarete najčasnija mjesta, te ih pozvao da se u dovama sjete svih nas. Nakon uvodnog obraćanja Omer-ef. prisutni su mogli uživati u prelijepom izvođenju ilahija i kasida od strane imama Medžlisa Srebrenik. Nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svom vazu naglasio važnost ovog obreda te važnost dove. On je istakao da je put na hadž najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo, put ka mjestu i vremenu koje nas imanski osnažuje, fizički okrepljuje, duhovno uzdiže, tu se objedinjuje i fizički, i duhovni i materijalni napor, i u konačnici čisti nas od grijeha kao da smo od majke rođeni. Na kraju Omer-ef. je tražio halala kako od hadžija tako i od prisutnih vjernika. Ikrar dova je završena učenjem odlomka iz Kur'ana, a proučio ih je Naim-ef. Turnadžić, i ikrar dovom koju je proučio glavni imam Refik-ef. Hodžić, a potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž.
Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Nakon završene svečanosti u džamiji prisutni su se uputili njihovoj kući gdje su lijepo ugošćeni.
Ovo je prva u nizu ikrar dova na području Medžlisa IZ-e Srebrenik, a u ponedjeljak 05.8.2018. godine u centralnoj džamiji u Srebrenik nakon podne-namaza bit će proučena zajednička ikrar dova za sve ovogodišnje hadžije sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik.
Molimo Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, da im ukabuli njihov hadž. Molimo Ga da i sljedećih godina bude putnika na hadž, da oni koji nisu obavili hadž da im Allah omogući da ga obave, a oni koji su obavili da ponovo posjete ta sveta mjesta. Amin!
D.B.