IZ u Hrvatskoj: Konferencijom iz Hrvatske poslana snažna poruka

Date:

Na konferenciji “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu”  koja je održana u Hrvatskoj usvojena je Zagrebačka deklaracija o ljudskom bratstvu za jačanje mira i sigurnosti u svijetu.

Učesnici konferencije ukazali su na važnost promovisanja vrijednosti ljudskog bratstva kao najvažnijih tačaka za ostvarivanje mira i harmonije u društvu, naglašavajući da je to bratstvo u svojoj prirodi čisto i predstavlja suštinu ljudske čistoće daleko od svakog ekstremizma, te daje preporuke i smjernice daljeg djelovanja radi dostizanja istog cilja.

Na konferenciji je prisustvovalo više od 300 uglednih gostiju i stručnjaka poput religijskih lidera različitih konfesija, generalnih sekretara i voditelja procesa izgradnje mira, dijaloga i interkulturalnog društva svijeta, ministara Vlade Republike Hrvatske, diplomata i ambasadora/ica, članova akademske zajednice Hrvatske, regije i svijeta.

Program konferencije trajao je dva dana i bio je organizovan u pet sesija s govornicima iz 23 zemlje svijeta, koji svjedoče zajedničkoj predanosti i važnosti jačanja ljudskog bratstva i humanosti u ostvarivanju razumijevanja, poštovanja, sigurnosti i mira u svijetu.

U ime organizatora obratili su se muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović i generalni sekretar Svjetske muslimanske lige dr. Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa, te zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, monsinjor dr. Želimir Puljić.

– Drago nam je da Islamska zajednica u Hrvatskoj i to upravo u Hrvatskoj ima priliku organizirati konferenciju koja obilježava prvu godišnjicu potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život koju su papa Franjo i veliki imam Al Azhara Ahmed Al-Tayyib potpisali u Abu Dabiju prošle godine. Konferencija je i potvrda našeg kontinuiteta u radu na kulturi dijaloga i promicanju mira u svijetu – kazao je Hasanović.

Konferenciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

– Upravo je ova konferencija prilika da se našoj evropskoj političkoj porodici i cijelom svijetu predstavimo kao država koja poštuje i promiče najveće standarde vjerske tolerancije i izgradnje boljih i čvršćih međuvjerskih veza temeljenih na duhu razumijevanja i solidarnosti. Ponosni smo što je naše iskustvo mnogima dragocjen pozitivan primjer – kako postići i održavati međusobno razumijevanje i pomirenje u društvu – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović prilikom svečanog otvaranja konferencije.

Zahvaljujući se na inicijativi koja je oplemenila hrvatske aktivnosti u okviru predsjedavanja Vijećem Evropske unije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković poručio je da “zauzimanje za slobodu vjere u Republici Hrvatskoj kao i u svijetu treba biti zajednički zadatak država i vjerskih zajednica.”

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (Rabita) zahvalio se predstavnicima/ama hrvatske vlasti kao i svim prisutnima na iskrenoj podršci ljudskom bratstvu koje je dovoljno snažno da može nadmašiti sve razlike i odgovoriti na sve izazove društva.

Gostima su se obratiti i religijski lideri iz Hrvatske i svijeta, potpredsjednica Evropske komisije, gđa Dubravka Šuica, te predstavnici vlasti Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Tema koja je probudila veliko zanimanje javnosti je tema ‘Uređeni odnosi u državi temelj su mira i sigurnosti’ koje je analizirana skroz hrvatski model integriranja manjinske religijske zajednice. To je model po kojem su Islamska zajednica u Hrvatskoj i Republika Hrvatska prepoznate kako u Evropi tako i svijetu.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na konferenciji je dodijelio i priznanja za doprinos razvoju međureligijskog dijaloga predsjednici Republike Hrvatske, gđi Kolindi Grabar Kitarović i generalnom sekretaru Svjetske muslimanske lige (Rabita), dr. Muhammedu bin Abdul Karim Al-Issa.

Okupljajući različite religije, kulture i nacije u Zagrebu, od 4. – 5. februara 2020. godine, konferenciju su organizovali Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga (Rabita) u okviru Hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.  Konferencijom je iz Hrvatske poslana snažna poruka cijelom svijetu o zajedničkoj predanosti ljudskom bratstvu, jedinstvu i poštivanju vjerskih, etničkih i kulturoloških različitosti i sloboda – zaključuju organizatori.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related