IZBCH sprovela akciju pomoći braći u Sandžaku

Date:

Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj (IZBCH) tokom prve polovine jula organizirala je akciju pomoći braći u Sandžaku koji se od juna nalaze u teškoj situaciji zbog pogršane epidemioološke situacije i povećanja broja oboljelih i umrlih od korona virusa, kao i zbog posljedica koje je takvo stanje ostavilo na privredu.

Prikupljeno je 59.772 CHF, a u akciji su učestvovale džematlije iz svih džemata koji su u sklopu IZBCH. Akciji su se priključili i mladi iz Mreže mladih IZBCH, kao i članovi udruženja Prosvjetitelj CH.

– Bošnjaci u Švicarskoj su sa velikim interesom i strepnjom pratili dešavanja u Sandžaku. Ni u kom slučaju nismo mogli dozvoliti da to sve prođe pored nas. Pokrenuvši akciju prikupljanja sredstava za pomoć istovremeno smo sakupljali informacije sa terena na koji način bi naša pomoć najviše koristila. S obzirom da pandemija za sobom povlači i posljedice po privredu, a samim time i materijalno stanje kod stanovništva, donesena je odluka da se direktno pomogne onima kojima je pomoć u ovom momentu bila najpotrebnija. Na ovaj način pomoć naših džematlija došla je do oko 300 porodica. Koristim priliku da zahvalim našim džematlijama na učešću u akciji a Allaha, Uzvišenog, molim da im nadoknadi iz Svoje hazne, a našoj braći u Sandžaku olakša stanje – izjavio je predsjednik IZBCH Džemal ef. Fišek.

Prikupljena pomoć je 21. jula podijeljena onima kojima je bila najpotrebnija na području općina Priboj, Prijepolje, Brodarevo, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin.

– Akcija je bila veoma uspješna i pokazalo se još jedanput da Bošnjaci braću u Sandžaku doživljavaju istinskom braćom! Veliku zahvalnost u dostavljanju sredstava na teren dugujemo Hasanu Turkoviću, koji je odvojio svoje vrijeme i obišao teren te novac uručio koordinatorima koji će sredstva podijeliti onima kojima je potrebno na područjima za koja su zaduženi – kaže se u saopćenju IZBCH.

Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related