IZBI: Održan seminar “Interkulturalna solidarnost: Jevrejske i muslimanske zajednice Bosne u Drugom svjetskom ratu”

Date:

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, zajedno sa Udruženjem prijateljstva Italija – Turska i Univerzitetom Ca'Foscari iz Venecije organizovala je seminar na engleskom jeziku “Interkulturalna solidarnost: Jevrejske i muslimanske zajednice Bosne u Drugom svjetskom ratu“.

Na seminaru su govorili specijalni gosti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić i kantor (hazan) Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin.

– Bila mi je čast da budem jedan od učesnika ovog panela zajedno s Igor Grga Kožemjakinom iz Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Italijanskoj javnosti predstavili smo brojne primjere obostrane solidarnosti, različite načine kako su muslimani štitili svoje prve komšije od strašnih zločina, kao i muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata – rekao je glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

Iskustvo suživota bosanskohercegovačkih Jevreja i muslimana je zasigurno dobar primjer koegzistencije različitosti, naglasio je ovim povodom Ahmed-ef. Tabaković, v.d. glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

– U ovom periodu jako je bitno dići glas protiv aktuelnih desničarskih narativa, koji su nažalost sve glasniji. Kao što uvijek naglašavam, dijalog u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nije samo riječ na papiru ili u govoru visokih zvaničnika, dijalog je samo Sarajevo i ljudi koji žive u njemu. Nažalost, danas smo svjedoci da se taj duh Sarajeva i Bosne i Hercegovine želi degradirati, nazivajući ga pogrdnim imenima, podrivajući mržnju i netrpeljivost jednih prema drugima. Zato je jako važno da o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kao istinskim sinonimima življenja različitosti govorimo u objektivnim i akademskim okvirima – poručio je Ahmed-ef. Tabaković.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related