Izbjeglice u Grčkoj noći provode pod otvorenim nebom na trgovima

Date:

Iako su stekli pravo na azil u Grčkoj, porodice iz Afganistana izbačene su iz izbjegličkog kampa Moria na Lesbosu, a grčke vlasti su ih sada primorale da noći provode pod otvorenim nebom na Viktoria trgu u Atini, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA, izbjeglice iz Afganistana tvrde da su izbačeni iz kampa na Lesbosu jer je okončan program osiguranja smještaja izbjeglica kojeg je plaćala Evropska unija(EU).

Iako s azilantskim pravom mogu putovati unutar Grčke, te porodice nemaju prikladan smještaj, a riječ je o najmanje 66 izbjeglica, među kojima su i četiri trudnice i više djece.

Među izbjeglicama koje trenutno borave na atinskom trgu i traže od grčkih vlasti da im pronađe smještaj je i Alireza koji je prije dva dana stigao u glavni grad Grčke.

– Rekli su nam da više ne možemo ostati u kampu Moria. Rekli su nam da idemo u Atinu i da ćemo tamo dobiti iskaznice i sa njima moći ići gdje želimo. Evo, došli smo u Atinu, ali nemamo ni pare, ni smještaj. Niko se ne bavi našim pitanjem – kazao je Alireza.

Još jedna neimenovana izbjeglica iz Afganistana kazala je da ne može da shvati kako su izbjeglice ostale napuštene od svih.

– Zamislite da vi dođete u Afganistan, da ne znate tamošnji jezik i da vas niko ne želi uputiti. Zamislite kako bi ste se osjećali – kazao je jedan od azilanata sa Viktoria trga.

Gradski vijećnik u Atini i koordinator Pokreta jedinstva nasuprot rasističkih i fašističkih ideja (KEERFA) Petros Konstantinou kazao je da su gradske vlasti u Atini pasivne u kontekstu problema tih izbjeglica te je pozvao nadležne službe da riješe taj slučaj.

– Trenutna situacija je rezultat rasističke politike vlade koja je 11.000 izbjeglica ostavila bez krova nad glavom bez da su osigurani uvjeti za njihovu integraciju u zajednici – kazao je Konstantinou.

Zbog okončanja programa zbrinjavanja izbjeglica koji je plaćala Evropska unija, u Grčkoj bi bez smještaja i svake druge pomoći moglo ostati više od deset hiljada izbjeglica koje su dobile pozitivne odgovore na zahtjeve za azil.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related