IZBNJ: Pokrenut projekat psihološkog savjetovanja sa dr. Amrom Hodžić

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) pokrenula je projekat besplatnog psihološkog savjetovanja za svoje članove, kako bi pomogla u prevazilaženju aktuelne vanredne situacije koja utječe na fizičko i psihičko zdravlje svakog pojedinca.

Nerijetke su pojave usamljenosti, depresije i anksioznosti kod osoba koje su izolovane, a posebno kod rizičnih grupa koje su pogođene koronavirusom.

U okviru ovog projekta angažirana je dr. Amra Hodžić, iskusni stručnjak, koja je psihologiju diplomirala u Maleziji, a zatim magistrirala i doktorirala na Max-Planck-Institutu u Tübingenu i Frankfurtu.

Objavljivala je stručne radove u “Journal of Neuroscience” i “Human Brain Mapping”. Dr. Hodžić je psihologinja koja kordinira rad sa ženama u džematu BKC-Frankfurt, osnivač je i psihološki savjetnik u udruženju “RAHMA Muslimisches Zentrum für Mädchen, Frauen und Familien e.V.” (bos. Rahma Muslimanski centar za djevojke, žene i porodice“).

Ukoliko neko ima potrebu za ovom vrstom pomoći, potrebno je javiti se mailom na seelsorge@igbd.org, nakon čega će dr. Hodžić ponuditi termin za telefonski razgovor.

Svi razgovori su anonimni, uz poštivanje principa o zaštiti identiteta i podataka klijenata.

Kao uvod za ovoj projekat, Dr. Hodžić pipremila je kratki osvrt  o temi “Stresne životne situacije i osjećaj straha”, a predavanje je dostupno ovdje.

IZBNJ u saopćenju podsjeća da su, zbog nastale situacije i proglašene pandemije, još od ranije na snazi preporuke džematima da prate instrukcije i upute njemačkih saveznih i pokrajinskih ministarstava zdravstva, lokalnog zdravstvenog zavoda, te Instituta Robert-Koch.

Obustavljene su i sve aktivnosti i okupljanja u svim džematima u Njemačkoj, te je na sve članove apelirano da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku.

(igbd.org/Preporod.info)