IZBNJ: Skupština Medžlisa NRW donijela odluku o registraciji Medžlisa kao pravnog lica

Date:

Sjedište Medžlisa NRW biće u glavnom gradu pokrajine Düsseldorfu (Foto: Wikipedia-Kai Pilger, CC BY-SA 4.0)

Skupština Medžlisa Nordrhein-Westfalen (Sjeverna Rajna-Vestfalija – NRW) na sjednici održanoj u nedjelju 21. marta 2021. godine usvojila je Statut i donijela odluku o registraciji Medžlisa kao pravnog lica, objavila je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ)

Zbog epidemioloških mjera, sjednica je održana online putem Zoom aplikacije.

U radu skupštine učestvovalo je 25 predstavnika iz ukupno 12 džemata, a u ime krovne organizacije IZBNJ, sjednici Skupštine su prisustvovali Asim ef. Jelovac, zamjenik predsjednika Skupštine IZBNJ i Zenahir Mraković, potpredsjednik Izvršnog odbora IZBNJ.

Glavna tema ove sjednice bila je procesi u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji i učešće Medžlisa u njima.

Na sjednici je izabran i novi petočlani Izvršni odbor kojeg će, osim glavnog imama Nedžad ef. Nuhića, koji je po položaju član Izvršnog odbora, u budućnosti činiti Mustafa Burnić iz Kölna kao predsjednik, Mustafa Hadžić iz Bonna na funkciji potpredsjednika, te sekretar Amer Mehmedović iz Wittena i blagajnik Amela Mujezinović iz Aachena.

– Registracija Medžlisa kao pravnog subjekta predstavlja važan korak u daljnoj institucionalizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. S obzirom na federalno uređenje, ali i geografsku veličinu Njemačke, registracija i uspostava Medžlisa nema alternativu. Pored toga, medžlisi predstavljaju važnu organizacionu jedinici u ustrojstvu Islamske zajednice u BiH – navodi se na zvaničnoj stranici IZBNJ.

U kratkoj izjavi za ovaj portal, potpredsjednik IZBNJ Zenahir Mraković objasnio je trenutne procese oko uspostave medžlisa.

– Ukoliko se izuzme Njemačka islamska konferencija (DIK) na saveznom nivou koja se bavi temama dijaloga, integracije i međusobne saradnje, sva ostala suštinska pitanja koja se tiču religijskih zajednica, pa time i muslimana, su na nivou republičkih pokrajina. To dovoljno govori koliko je neophodno na tom nivou imati funkcionalne strukture, u našem slučaju medžlise – kazao je Mraković.

Istakao je da su druge muslimanske zajednice to davno uvidjele i svoje zajednice prilagodile federalnom ustrojstvu Njemačke.

– Mi smo tu nažalost u zaostatku i možda smo jedina veća muslimanska zajednica u Njemačkoj koja još uvijek nema funkcionalan središnji nivo. Sve pokrajine u kojima se nalazi većina naših džemata vode određene procese institucionalizacije islama i imaju programe i platforme preko kojih sarađuju sa muslimanskim zajednicama – dodao je on.

Pojasnio je da je za uspješno predstavljanje neophodno imati registrovane medžlise (Landesverbände) koji su osnovni preduslov da bi bili partner državi.

– O potpisivanju državnog ugovora koji se nudi u NRW ili eventualnom sticanju statusa korporacije javnog prava ne može biti ni govora bez prethodnog registriranja medžlisa. Time bi za našu Zajednicu bile otvorene nove perspektive i potencijali – naglasio je Mraković.

Prema njegovim riječima, daljnje jačanje medžlisa treba da bude apsolutni prioritet u jačanju organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

– Otuda bi uspostavu funkcionalnih medžlisa i osiguranje njihovog finansiranja trebalo uvrstiti u apsolutne prioritete djelovanja Islamske zajednice. To je put koji nema alternativu. Time bi znatno unaprijedili i našu međudžematsku saradnju i bolje koordinirali vjerske aktivnosti. Jednostavno, imidž Islamske zajednice bi bio drugačiji ukoliko bi krenuli tim putem, kojim već uveliko idu druge muslimanske zajednice – dodao je on.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related