Izbor iz kur'anskih dova, dova Poslanika Muhammeda a.s. i dova dobrih ljudi

Date:

U nastavku objavljujemo još jedan pregled kur'anskih dova, dova Poslanika Muhammeda a.s. i dova dobrih ljudi.

***

Gospodaru naš, mi druge nade, osim u Tebe, nemamo. Sva vrata, osim Tvojih, su nam pred licem zatvorena. Ti mnogo robova imaš, a mi, osim Tebe, drugog Gospodara nemamo. Primi naša pokajanja i budi nama zadovoljan.
Gospodaru naš, našu bol zamijeni utjehom, tugu radošću, a strah sigurnošću.
Gospodaru naš, neka jekin zgasne požudu srca, neka rijeka imana utrne žar duše.
Allahu naš, umornim očima podari siguran san, nemirnim dušama spokoj i obraduj ih skorom pobjedom. Neka Tvoj nur prosvijetli izgubljene oči, neka zalutali nađu Tvoj put, a izgubljeni Tvoju uputu.

***

Gospodaru naš, oprosti nam naše grijehe. Pokrij nam sramote. Smiluj se slabašnima. Popravi nam naša stanja. Uzmi nas u Svoju zaštitu. Sačuvaj nas od džehennemske vatre. Sakrij naše sramote. Primi naša pokajanja. Obriši nam grijehe i propuste.
Gospodaru naš, nemoj nas usmrtiti a da ne budeš nama zadovoljan. Gospodaru, učini da ovaj svijet, dunjaluk, napustimo čineći dobro, a Tebi se utječemo od griješenja u času smrti. Molimo Te, podari nam snage da prije smrti pokajanje učinimo, prilikom smrti šehadet izgovorimo, a poslije smrti džennetske bašče naselimo. Molimo Te, podari nam život sretnih, smrt šehida, boravak u blizini Poslanika i pomoć u borbi protiv neprijatelja.
Primi naša pokajanja sada. Primi naša pokajanja ubuduće. U naša srca usadi ljubav da ti pokajanje činimo. Povrati nas Tebi lijepim povratkom.
Allahu naš, kod Tebe utočište tražimo; da na dunjaluku izgubljeni ne budemo i da na Tebe ne zaboravimo. Utječemo Ti se od našeg zaborava, a Ti nas ne zaboravljaš. Tvoje dobro nama silazi, a naše zlo Ti znaš. Ti nas svojom milošću obasipaš, a od nas ti ništa nije potrebno – a mi Tebe svojim grijesima srdimo, a siromašni smo i Tebe trebamo.

***

O Allahu, oprosti nevoljnima, smiluj se slabašnima, obriši grijehe griješnicima. O Ti koji voliš vapaje griješnika kada se Tebi vraćaju, primi naš povratak Tebi i naše pokajanje.
Bože naš, odredi u onome što presuđuješ i određuješ kao konačno i u onome što odvajaš od mudrih naredbi u noći Kadr i u određenju koje nema povratka ni promjene, da nas upišeš među hodočasnike Tvoga Svetoga hrama čije je hodočašće primljeno, trud nagrađen, čiji su grijesi oprošteni, a loši postupci pokriveni. Učini u onome što konačno presuđuješ i određuješ da nam se život produži i povećaj nam opskrbu.
O Ti Koji uvodiš noć u dan i dan u noć, izvodiš živo iz mrtvog i mrtvo iz živog, Koji opskrbljuješ koga hoćeš bez računa, Allahu, Milostivi, Allahu, Samilosni, Allahu, Allahu, Allahu, Tebi pripadaju lijepa imena, uzvišeni primjeri, veličanstvenost i blagodati.
Molimo Te da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i da u ovoj noći moje ime upišeš među sretne, moju dušu pridružiš šehidima, naša dobročinstva postaviš na najveći stepen Dženneta, da nam oprostiš grijehe i da nam podariš čvrsto uvjerenje koje će nas radovati, vjerovanje koje će od nas otkloniti sumnju i da nas učiniš zadovoljnim onim što si nam dodijelio.
Daj nam dobro na Ovom svijetu i dobro na Onom svijetu, sačuvaj nas patnje u ognju, obdari nas u ovoj noći sjećanjem na Tebe, zahvalom Tebi, hrljenjem Tebi i povratkom Tebi, i podari nam uspjeh u činjenju onoga za šta si podario uspjeh Muhammedu i njegovoj porodici, neka je mir njemu i njima.

***

Gospodaru noći Kadr, Koji si je učinio boljom od hiljadu mjeseci, Gospodaru noći i dana, Gospodaru brda i mora, Gospodaru tmine i svjetlosti, Gospodaru Zemlje i neba, Stvoritelju, Koji daješ oblike, Koji stvaraš bez prethodnog primjera, o Allahu, o Allahu, o Allahu.
Ti imaš najljepša imena, uzvišene primjere, veličanstvo i blagodati. Molim Te da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i da u ovoj noći naša imena upišeš među sretnike, duše naše pridružiš šehidima, dobročinstvo postaviš na najveći stepen Dženneta i da nam oprostiš grijehe. Podari nam čvrsto uvjerenje koje će uvijek radovati naša srca i vjerovanje koji će od nas otkloniti sumnju. Učini nas zadovoljnim onim što si nam dodijelio, daj nam dobro na Ovom svijetu i dobro na Onom svijetu i sačuvaj nas od patnje vatre koja prži…
Opskrbi nam ove noći sjećanjem na Tebe, zahvalnošću Tebi, hrljenjem i povratkom k Tebi, podari mi uspjeh u činjenju onoga za šta si podario uspjeh Muhammedu i njegovoj porodici, neka je mir njemu i njima.

Dove izabrao i prilagodio: dr. hafiz Edin-ef. Peštalić, imam Džamije Kralj Abdullah 

(medzlistuzla.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related