Izbor iz kur'anskih dova, dova Poslanika Muhammeda a.s. i dova dobrih ljudi

Date:

Dova ima veoma veliki značaj i ulogu u životu čovjeka. Ona je srž ibadeta, pokornosti radi koje je Allah, dž.š., stvorio džinne i ljude, jer Uzvišeni kaže da je svijet džinna i ljudi stvorio isključivo radi pokornosti i ibadeta Njemu.

Naš poslanik Muhammed, a.s., posvjedočio je najveću istrajnost u svom obraćanju Allahu, dž.š. Stalna zahvala i skrušena dova koju je danonoćno Allahu Uzvišenom upućivao, bili su najizrazitiji znaci iskrene i duboke vjere Poslanika islama, a.s. Snažno je želio da ovu svoju vrlinu prenese i na svoje voljene sljedbenike, te nam je ove svoje riječi o dovi oporučio: „Nemojte posustati u upućivanju dove jer niko uz dovu neće nastradati!“

Posebno je važno da u ramazanskim danima i noćimo ne posustanemo u našim dovama s kojima ćemo dodatno osjećati blizinu i pomoć Gospodara svjetova. Zaista, svaki trenutak ramazanskog mjeseca pruža nezamjenljivu priliku za iskrenu i kod Allaha dž.š. primljenu dovu.

Budimo istrajni u našoj dovi dok smo u stanju posta, prilikom iftara i sehura, u toku noćnog bdjenja u namazu i poslije učenja kur'anskih sura i ajeta. Svako ramazansko dobročinstvo je, također, dragocjena prilika poslije koje se treba dovom obratiti Allahu Milostivom.

Enes ibn Malik je kazao: Muhammed, a.s., najviše je učio ovu dovu: Allahumme atina fi-d-dun'ja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten vekina azbe-n-nar. (Allahu daj nam na ovom i na onom svijetu dobro i sačuvaj nas džehennemske kazne.) (Bilježi Muslim)

U nastavku ćemo objavljivati izbor kur'anskih dova, dova Poslanika Muhammeda a.s. i dova dobrih ljudi.

***
Hvala pripada Allahu. Neka je hvala Allahu koji ljude stvara nejakim i slabim, pa im poslije slabosti daje snagu, a onda ih u starosti ponovo čini slabim i nemoćnim. Njemu pripada svaka hvala i neka je slavljem On. On otvara vrata oprosta i tewbe ko oprosta traži. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Kome Allah hoće da na pravom putu bude On njegova prsa prostranim učini i srce njegovo uputi. I svjedočim da je naš vjerovjesnik Muhammed, Božiji poslanik i Njegov rob. Neka su salavat i selam na njega, njegovu porodicu, njegove ashabe i sve one koji ih slijede do Sudnjega dana.
Allahu naš, upravili smo lica svoja Onome Koji je stvorio nebesa i Zemlju kao potvrdu Svoje istinitosti, i mi nismo neznabožci. Doista, naši namazi i obredi naši, naši životi i naša smrt, pripadaju Allahu, Gospodaru svjetova, Koji nema Sebi ravnog. Tako nam je zapovijeđeno i mi smo muslimani.

***
Allahu naš, Tebi hvala, Ti si svjetlo nebesa i Zemlje i onoga što je na njima. Hvala Tebi, Ti si upravitelj nebesa i Zemlje. Hvala Tebi, Ti si Istina, i Tvoje obećanje je istina, i Tvoj govor je istina, i susret s Tobom je istina, i Džennet je istina, i Džehennem je istina, i vjerovjesnici su istina, i Sudnji dan je istina, i Muhammed je istina. Allahu moj, Tebi predanost iskazujemo, i na Tebe se oslanjamo, i u Tebe vjerujemo, i Tebi se kajemo, i radi Tebe se sukobljavamo s neprijateljem i borimo protiv njega. Zbog toga, oprosti grijehe koje ćemo počiniti i one koje smo već počinili, one koje smo tajno počinili kao i one koje smo javno počinili! Ti si naš Gospodar. Nema boga osim Tebe.

***
Stvoritelju naš, zanoćismo kao Tvoji ponizni robovi koji ne posjeduju za sebe ni koristi ni štete, niti možemo odvratiti od sebe zlo, svjedočimo ovim protiv sebe i priznajemo Ti slabost svoje snage i svoju bespomoćnost, pa blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu, ispuni u ovoj noći ono što Si obećao od oprosta nam i svim vjernicima i vjernicama.
Upotpuni nam ono što si nam dao, jer zaista smo mi Tvoji bijedni robovi, potrebiti, slabašni, siromašni i poniženi. Bože naš, nemoj nas učiniti zaboravnim prema Tvom spomenu u onome što si nam dao na raspolaganje, niti nemarnim prema Tvom dobročinstvu u onome što si nam darovao.
Ne daj da izgubimo nadu da ćeš nam uslišati i ako bi se to odužilo, bilo u veselju, ili teškoći, ili žestini, ili udobnosti, ili zdravlju, ili nesreći, ili siromaštvu, ili u blagodati, Ti zaista čuješ dovu.

***

Allahu naš, Ti si vladar, nema boga osim Tebe. Ti si Gospodar naš, a mi robovi Tvoji. Prema sebi smo nasilje počinili i priznajemo grijehe svoje. Zbog toga oprosti nam sve grijehe naše, jer niko osim Tebe ne može grijehe opraštati. Pokaži mi put najljepšeg ahlaka, jer ljepšem niko osim Tebe ne može uputiti. Odstrani od mene loš karakter, jer samo Ti to možeš učiniti. Odazivam Ti se i radujem, Allahu moj, i sva dobra su u Tvojim Rukama. Tebi se zlo ne pripisuje. Ja sam Tvoj sluga i Tebi pripadam. Ti si Slavljeni i Uzvišeni. Tebe samo molim za oprost i Tebi se kajem.

 

Dove izabrao i prilagodio: dr. hafiz Edin-ef. Peštalić, imam Džamije Kralj Abdullah

(medzlistuzla.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related