Izbori u SAD: Nijedan od kandidata još nema potrebnih 270 elektorskih glasova

Date:

Nijedan od kandidata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama još nije osvojio potrebnih 270 glasova Elektorskog kolegija, potrebnih za proglašenje pobjede, javila je novinska agencija Associated Press (AP).

Prebrojavanje glasova i dalje traje u SAD-u, a prema trenutnim nepotvrđenim prijevremenim podacima republikanski kandidat i aktuelni američki predsjednik Donald Trump ima 213, dok njegov protukandidat demokrata Joe Biden ima 236 elektorskih glasova.

Kako piše Associated Press, još je rano govoriti o rezultatima izbora u nekoliko ključnih saveznih američkih država, kao što su Pensilvanija, Džordžija, Arizona i Mičigen, prenosi Anadolija.

Inače, Trump je izjavio “iskreno, pobijedili smo na ovim izborima” i najavio kako će o izborima raspravljati Vrhovni sud. Njegova tvrdnja o pobjedi ne podudara se s rezultatima i informacijama trenutno dostupnim agenciji, navodi Associated Press.

U nekoliko država brojanje glasova putem pošte još nije završeno, uključujući ključne Georgiju, Michigan, Nevadu, Sjevernu Carolinu, Pennsylvaniju i Wisconsin.

– Ovo je velika prevara. Obratićemo se Vrhovnom sudu, želimo da svo glasanje stane, ne želimo da pronalaze glasačke listiće u četiri ujutru. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili – poručio je Trump.

Za izbor novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država potrebno je 270 elektorskih glasova.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related