Izbori za reisu-l-ulemu: Kako je počelo, tako i završava

Date:

Oglašavali su se i oni koji nisu imali nikakvog konkretnog utjecaja na proces izbora reisu-l-uleme. I ponajviše oni, zapravo.

Društvene mreže su se zapalile, osim postojećih profila nicali su novi, pravile su se ankete u kojima su korisnici društvenih mreža dobili priliku da glasaju i za druge alime, osim verifikovanih kandidata za reisu-l-ulemu.

Trolovima treba pažnja, a takva prilika se ne propušta.

Negdje pred kraj izbora prozivani su i mediji Islamske zajednice. Uprkos prozivkama, Kolegij urednika Media centra Islamske zajednice je odlučio da ostane suzdržan, smatrajući da bi se bilo kakvim reagovanjem i javnom polemikom narušio dignitet kandidata i samih izbora.

I, prošli izbori.

Umjesto da se na izbore za reisu-l-ulemu u Islamskoj zajednici stavi tačka, otvorile su se nove rasprave i polemike. Trenutno mešihati Islamske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj vode kampanju protiv profesora Mustafe Spahića, a nakon njegovog intervjua u Oslobođenju, u kojemu je javno prozvao muftiju zagrebačkog Aziza Hasanovića i kandidata Muamera ef. Zukorlića.

Ako smo u početku okrivljavali nove informacione tehnologije postaje bjelodano da nije do tehnologije već do ljudi. A ako je već do ljudi, hajde da postavimo jednostavno pitanje: ko je prvi počeo?

Lično, bio sam obradovan izjavom kandidata Muamera ef. Zukorlića, bivšeg muftije, da očekuje da se izbori za reisu-l-ulemu održe u pozitivnoj atmosferi, bez velikih riječi i optužbi.

Sve je to palo u vodu već na njegovoj prvoj prezentaciji programa, u Goraždu, kada je iznio niz optužbi na račun sadašnjih i bivših muftija i aktuelnog reisu-l-uleme. Već na početku procesa izbora za reisu-l-ulemu, dakle, bivši muftija i bivši kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić, najavio je strategiju i metode političke komunikacije.

Nakon te prezentacije i muftija mostarski Salem ef. Dedović je povukao svoju kandidaturu, a tu je odluku obrazložio principijelnim razlozima.

On je istakao da “prezentacija programa kandidata za reisu-l-ulemu prerasta u predizbornu kampanju s primjesama politike, koja se vodi na društvenim mrežama, pa čak i u medijima susjedne države“, te da su primjetni pokušaji “uplitanja politike i politizacije čitavog procesa koji prijeti da ugrozi autonomiju i samostalnost Islamske zajednice”.

Ništa se tu više, u stvari, i ne mora dodati.

Rezultat političkog marketinga i javne kampanje u izborima za reisu-l-ulemu i nije mogao polučiti bilo kakav konkretan rezultat izuzev dodatne polarizacije, sukoba, frustracija, i mentalnih problema. Kako je počelo, tako i završava. Da se podsjetimo, svi politički izbori završavaju kampanjom opravdavanja glasova.

Nedim Hrbat

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related