Izborni fenomeni u bošnjačkoj politici

 

Posebno je bilo interesantno na bošnjačkoj i srpskoj političkoj sceni, dok je kod Hrvata bilo monotono i već se unaprijed sve znalo: HDZ, HDZ, HDZ i opet HDZ! Kada sagledamo sve skupa izborni rezultati bili su najinteresantniji kod bošnjačkih glasača, birača.  Zato ćemo ostaviti po strani srpsko biračko tijelo i vidjeti kako su glasali Bošnjaci i šta se tu zapravo desilo. Na prvi pogled može se konstatovati da je bilo nekoliko izbornih fenomena i da su neki rezultati glasanja bili veoma iznenađujući, da je malo onih koji su mogli prognozirati takav izborni ishod. Zato ćemo se osvrnuti na neke od najzanimljivijih rezultata.

Bošnjaci glasali za ratnog zločinca Fikreta Abdića

Krenimo redom, fenomen broj jedan je izbor ratnog zločinca Fikreta Abdića za načelnika općine Velika Kladuša. Sama činjenica da su Bošnjaci glasali za čovjeka koji je u prilično dubokoj starosti, čovjeka koji je osuđen za ratni zločin, čovjeka koji je uzrokovao bratoubilački rat, sukob u Krajini, gdje je oko 1.500 poginulih je više nego tužna i zabrinjavajuća vijest, jer je riječ o čovjeku koji je jedan od najvećih izdajnika u novijoj bošnjačkoj historiji! Postavlja se pitanje kako je to moguće da Bošnjaci podrže dokazanog ratnog zločinca? Naravno da  odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavan, ali je u svakom slučaju odgovornost na onima koji su mu dali svoj glas!

Pobjeda nezavisnih kandidata  i moguće dileme

Drugi slučaj koji zavrjeđuje našu pažnju je pojava velikog broja nezavisnih kandidata i trijumf značajnog broja tih kandidata na izborima. Svakako da je i ovo umnogome obilježilo izbore. Nezavisni kandidati, posebno su dominirali kod Bošnjaka i riječ je o kandidatima koji su većinom izašli ispod  SDA šinjela. Nezavisni kandidati i nisu tako loša pojava, jer je to pokazatelj razvoja demokratije i svijesti naroda. Međutim, kada tu pojavu posmatramo u konstalaciji bh. odnosa gdje imamo Srbe i Bošnjake, kod kojih nema skoro ni riječi o ovoj pojavi, onda slučaj nezavisnih kandidata gubi na važnosti i značaju i opravdano je postaviti pitanje da li je to kao pojava prihvatljivo ukoliko se javlja tendencija samo kod jednog naroda?

 

Bošnjaci Stoca u borbi protiv apartheida

Slijedeći slučaj koji je za svaku pohvalu i koji na određeni način predstavlja presedan u bošnjačkoj politici je pojava „inicijative za Stolac“. Riječ je o grupi Stočana koji su odlučili pokušati na dostojanstven način uraditi nešto više za interese Bošnjaka na rijeci Bregavi. Naime, poznato je da u Stocu svih ovih godina neprikosnoveno vlada HDZ i da su Bošnjaci majorizirani. U Stocu godinama vlada apartheid – dvije škole pod jednim krovom! U Stocu demokratija još nije zaživjela i čini se da su tu na snazi zakoni džungle, prema kojima su Bošnjaci građani drugog reda! Zbog navedenih činjenica ohrabrujući je pokušaj Bošnjaka da demokratskim sredstvima pobijede apartheid! To je za pohvalu, i sve čestitke akterima inicijative.

S druge strane neprihvatljivo je da visoka delegacija Hrvatske, u čijem sastavu je bio ministar vanjskih poslova Miro Kovač i budući predsjednik Sabora Božo Petrov, posjete Stolac na padobranski način, povodom izbora čineći time višestruke greške. Prvo kršenje diplomatskih normi, zatim podrška samo jednom narodu, Hrvatima, i ne zauzimanje da se spor riješi na demokratski i pravičan način. Ovakva vrsta pomoći susjeda BiH nije potrebna.

Bošnjaci  Srebrenice u borbi protiv Golijata

Kao posljednji slučaj, koji je obilježio lokalne izbore, jesu izbori u Srebrenici. I ovom prilikom, kao i na ranijim općinskim izborima Srbi su pokušavali na razne načine, izbornim inžinjeringom, da preuzmu načelničku poziciju od Bošnjaka! Ništa tu ne bi bilo sporno da su Srbi činili predratnu većinu u Srebrenici. Međutim, treba imati na umu da su dominantno i dvotrećinski Bošnjaci činili stanovništvo Srebrenice. Osim toga, kada se uzme u obzir činjenica da je riječ o mjestu genocida nad Bošnjacima, onda to kidisanje Srba da preuzmu načelničku poziciju Bošnjacima djeluje drsko, bezobrazno i k tomu još provokativno, da ne kažemo nešto gore!

I za ove izbore, kao i ranije, istina u nešto manjem intenzitetu, Bošnjaci Srebrenice dali su doprinos da se to ne desi, pitanje je da li je i Sarajevo moglo više učiniti za Srebrenicu? Da li su mogli i više? Jesu, mogli su! Suvišno je ponavljati da se državotvornost dokazuje u Srebrenici, Stocu, Prnjavoru…

Ipak, institucionalni inžinjering, koji je išao tako daleko da su glasali građani Srbije u Srebrenici, njih više od 1000, više je nego znakovit događaj i predstavlja flagrantno kršenje zakona. To bi značilo da su Bošnjacima Srebrenice bile suprotstavljene ne samo institucionalne poluge vlasti manjeg bh. entiteta, nego i Srbijanci, a možda i neke njihove institucije. Opravdanim je postaviti pitanje mogu li Srebreničani sami izaći na kraj s takvim konglomeratom izbornog inžinjeringa? Naravno, da ne mogu i da je to veoma teška misija!

I dok se očekuje objava izbornih rezultata, Centralnoj izbornoj komisiji su prijavljene mnoge nepravilnosti koje su spomenute i ostaje da vidimo kakav će biti epilog? Ako se bude sudilo po pravdi Bošnjak će zadržati mjesto načelnika, a ako se bude glasalo politički, Srbi i Hrvati protiv Bošnjaka, e onda imamo novi problem na kvadrat!

Svakako je važno imati na umu slijedeće: da je Srebrenica bila, prije rata, ali i poslije rata, bošnjačka i da će to tako i ostati. Zbog genocida kojeg su počinili Srbi u rejonu Srebrenice, Bošnjaci, ali i svjetska javnost će naredne godine dok je načelnik četnik biti uz i sa Srebrenicom i Srebreničanima i neće dozvoliti bilo kakvo omalovažavanje mrtvih koji leže u Potočarima, niti živih koji su tamo ostali. Bošnjaci će već na narednim lokalnim izborima poduzeti sve moguće mjere da se za načelnika ponovo izabere Bošnjak, jer Srebrenica pripada Bošnjacima, tako će i ostati ma koliko se neko trudio da to promijeni!