IZBUŠ: Seminar za aktivne žene u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

Date:

Seminar su vodile profesorica ahlaka i akaida u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru Ramiza Bandić-Kafadar i mr. Medina Mehmedović-Mulalić, stručna saradnica Rijaseta Islamske zajednice u odnosu sa crkvama, vjerskim zajednicama i nevladinim organizacijama.
Profesorica Bandić-Kafadar je od 2015. do 2019. godine izvršavala dužnost koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva Mostarskog. Profesorica Mehmedović-Mulalić je kreator posebnog programa za učenje arapskog jezika pod nazivom „Arapski kroz Kuran“ te autor mnogih naučnih radova i prevoda serijala tema iz Naučnog tefsira egipatskog naučnika i mufesira Zaglul Nedžara. Trenutno je doktorant na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Edukatorice je predstavila podpredsjednica IZBUŠ-a, Fadila Jašarević. Ona je također i predstavnica Skandinavije u Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman je izrazio svoj ponos i divljene organizacijom seminara te posjećenosti istog. U svom emotivnom govoru prisutnima je ukazao na važnost ženskog aktvizma te očuvanja bosanske tradicije i prije svega bosanskog jezika na ovim područijma. Naglasio je značaj ljubavi prema domovini rekavši da je to majka svakog Bošnjaka i Bošnjakinja bez obzira na to gdje se oni nalazili.

Za ordanizaciju seminara pobrinula se komisija za ženski aktivizam koju sačinjavaju Mevlija Alić, mualima džemata Štokholm, Merjema Jašarević, mualima džemata Malme te Minela Jakupović, predstavnica džemata Gislaved, uz pomoć sekretara IZBUŠ-a Jasmina Derviševića i Fadile Jašarević, podpredsjednica IZBUŠ-a.

Nekoliko učesica je potvrdilo da je ovo bio jedan od najemotivnijih seminara do sada te da se učesnice nakon svakog seminara vrate u svoje džemate sa puno inspiracije, elena i volje za radom. Ideje i motivacioni primjeri rada sa džematom se svaki put razmjene i podstaknu učesnice na još više rada i truda. Seminar je propraćen i učenjem prelijepih ilahija od strane mualima i gošći.

Hatidža Muratović Huzejrović

{galerija}2019-09-29-IZBUŠ-seminar{/galerija}

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related