Izetbegović: AFET ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija

Date:

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) ima veoma značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, te da aktivnosti, stavovi i preporuke ovog Odbora predstavljaju značajne smjernice, kako za Parlamentarnu skupštinu BiH, tako i za ostale institucije uključene u integracijski proces.

To je rekao na današnjem sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana.

– Sadržaj posljednjeg Izvještaja o BiH kojeg je pripremio izvjestilac Paulo Rangel, kao i amandmani zastupnika i način na koji su ti amandmani tretirani, pokazuju visok stepen poznavanja i razumijevanja prilika u BiH, njenih potreba na putu ka članstvu, a naročito potvrđuju opredijeljenost članova ovog Odbora za evropsku budućnost BiH –  poručio je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Podcrtao je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od strateških ciljeva BiH, te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, a naročito one koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru i izbornom zakonodavstvu.

– Uvođenje evropskih demokratskih standarda, onakvih kakvi se praktikuju u državama članicama EU i koji onemogućavaju bilo kakav oblik diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu – kazao je.

Predsjedavajući Doma naroda se zahvalio članovima AFET-a na prepoznatoj potrebi uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka, uz posredovanje predstavnika EU i angažman civilnog društva, u razgovore o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva.

– Redovna komunikacija i koordinacija aktivnosti sa ovim Odborom, Evropskim parlamentom i ostalim institucijama EU od suštinske je važnosti za put BiH ka članstvu u EU. Pandemija COVID-19 je otkrila pune razmjere važnosti te saradnje – ocijenio je.

Izetbegović je podsjetio da se BiH suočava i sa migrantskom krizom, te da veliki broj ilegalnih migranata, koji žele doći do zemalja Zapadne Evrope, ulaze u BiH kao tranzitnu zemlju, a da im je prolaz dalje prema Zapadnoj Evropi onemogućen.

– Njihovo koncentriranje isključivo u dijelovima države u kojima žive muslimani predstavlja humanitarni i sigurnosni izazov za lokalne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine – upozorio je.

Uprkos izazovima, dodao je, BiH je nastavila sa ispunjavanjem obaveza na evropskom putu, te je ostvaren značajan napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

– Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini bila bi jasna poruka i značajan podsticaj institucijama uključenim u integracijski proces, donosiocima političkih odluka, a naročito građanima BiH, koji su u ogromnoj većini opredjeljeni za evropsku perspektivu države – zaključio je.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related