Izetbegović i Novalić obišli industrijsku zonu Vitkovići

Date:

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić i ministri u Vladi FBiH, u pratnji zvaničnika Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su obišli pogone kompanije Prevet grupacije te firme „Emka“ industrijskoj zoni Vitkovići u Goraždu.

Tom prilikom razgovarano je o načinima i mogućnostima pomoći privrednim subjektima u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa

– Prevent je većinu proizvodnje preusmjerio u proizvodnju zaštitne opreme i potrebno je podržati domaću proizvodnju. Naglasili smo potrebu što hitnijeg donošenja mjera odnosno zakona za saniranje posljedica pandemije jer sve ovo ide previše sporo – kazao je predsjednik uprave Preventa za CEE Haris Rahman.

Bakir Izetbegović i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede šumarstva Šemsudin Dedić u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, posjetili su i kompaniju „Agro ideja“ iz Sarajeva, koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH

– Firma je inače švicarsko-bosanska, koja radi na ovom području proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i te baviti se mliječnim prerađevinama to jeste praviti koziji sir– pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća, za domaće odnosno švicarkso tržište.

– Dakle, ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će Bosanskopodrinjski kanton i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi – istakao je Jusović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da je podrška proljetnoj sjetvi najznačajnija aktivnost ovog ministarstva

– Na javni poziv za općine i gradove koji je u toku do sada je apliciralo više od 17.000 poljoprivrednih proizvođača za razliku od ranije godine, kada je oko dvije hiljade njih koristilo podsticaje. Za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno je oko 9,5 miliona KM, i ova mjera daje rezultate. Poljoprivrednim proizvođačima će se pomoći i na način da im se omogući prerada viška proizvoda – izjavio je Dedić.

Podsjetio da je već isplaćeno oko osam miliona KM za oko 3.000 poljoprivrednika te najavio da će u narednim danima isplate biti nastavljene, tako da poljoprivredni proizvođači, prema njegovim riječima, mogu biti sigurni da će imati sredstva za proljetnu sjetvu. Napomenuo je i da je u prošloj sedmici ministarstvo potpisalo sporazum s Razvojnom bankom i da će se poljoprivrednicima na rapolaganje stavili i povoljna kreditna linija.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related