Izetbegović i Plenković: Potreba rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu

Date:

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se večeras u Dubrovniku sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sagovornici su istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država. S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related