“Izgubljena historija” američkog diplomate Morgana promovirana u Mostaru

Date:

Knjiga “Izgubljena historija“- Trajno naslijeđe muslimanskih naučnika, mislilaca i umjetnika, američkog diplomate Michaela Hamiltona Morgana, u prevodu na bosanski jezik Edina Mezita, promovirana je sinoć u atriju Karađoz-begove medrese u Mostaru.

– Radi se o pravom publicističkom biseru o ovoj temi. Knjiga, zbog stila i obilja tema koje govore o doprinosu islama globalnoj svjetskoj civilizaciji, broja ličnosti koje pominje, je unikatna,  istakao je prevodilac na bosanski jezik Edin Mezit.

Morgan, pojasnio je, u formi priča o stvarnim likovima i događajima osvjetljava umjetnička i naučna dostignuća nastala u okrilju svijeta islama.

– Teme kojima se Morgan bavi u aktulenom vremenu, porasta islamofobije, trenda brisanja i relativiziranja doprinosa islamske civilizacije svijetu dobiva sve više na značaju jer je napisana perom američkog diplomate, politologa, esejiste, s ciljem da, američkoj javnosti prije svega, ali i ukupnoj svjetskoj, osvjetli hiljadugodišnji doprinos muslimanskog uma općoj kulturi i civilizacijskim tokovima, pojasnio je Mezit.

Profesor Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu prof. dr. Ahmet Alibašić podsjetio je kako muslimanksi doprinos usponu Evrope i Zapada nije nikakva tajna, ali i da je velika razlika u razumijevanju islama i islamske doktrine kad su ta saznanja zatvorena u krugovima stručnjaka i kada su opće poznata.

Pobrojao je neke od temeljnih pojmova savremene tehnološke civilizacije su arapskog porijekla, kao što su nula, šifra, algoritam, algebra, potom u drugim granama nauke poput medicine astronomije itd., pa čak i pojmove prisutne u igrama i zabavama poput šaha.

– Nažalost, ta saznanja su izgubljena ne samo za nemuslimane, već i za muslimane jer su i oni u svojim historijama izostavili taj doprinos. U našim historijama ima puno više diktatora, uzurpatora već što ima učenih ljudi, kazao je Alibašić.

Između ostalog, knjiga prema mišljenju prof. Alibašića poziva ne temeljitije opservacije, poimanje i primjenu vladavine prava i akademske slobode, što, nažalost, u današnjoj praksi muslimana uopće nije slučaj.

H.E.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related