Izlet sa mutevellijama i blagajnicima – znak zahvalnosti i saradnje

 

Prvo odredište je bio „Tunel spasa”, gdje je Harun ef. Hodžić, svojim bogatim iskustvom i biranim riječima, a u svojstvu iskusnog vodiča,ali i živog svjedoka i učesnika, predstavio ovaj herojski objekat, od iznimne važnosti za odbranu Sarajeva ali i cijele BiH. Kod svih gostiju, osjetila se sjeta, oživljena sjećanja, ali i poneka suza nad teškim iskustvom naših sugrađana.
Posjeta je nastavljena obilaskom šehitluka na Kovačima i učenjem Fatihe džematu naših šehida, čije redove ukrašava i mezar našeg prvog predsjednika rahm. Alije Izetbegovića. Da baš na Dan Armije, budemo u zijaretu svima njima, bilo je mnogo više od puke slučajnosti. Lagahnim korakom, uz eglenu o Sarajevu i njegovim ljepotama, spustili smo se u harem Begove džamije gdje smo klanjali podne namaz, a posebnim se čini trenutak, kada u haremu ove ljepotice odjednom vidite pedesetak Bugojanaca.

Prostor Gazi Husrev begove biblioteke ostavlja bez daha, no ono čime smo definitivno razbili predrasudu o tome šta je ova bilioteka za nas, bila je izjava jednog od sudionika koji je kazao:” Pitao sam se šta imam vidjeti u biblioteci, osim knjiga, ali sam nakon ovog obilaska ponosan na svoju Islamsku zajednicu i nas kao muslimane, da nemamo ništa osim ovo, bio bih sretan”. Da ovako doživimo ovaj obilazak potrudio se hafiz Hamza Lavić, koji nam je do detalja predstavio svo blago ove hazne najljepših dragulja. U Morića hanu se vazda odsjedalo, a mi smo tu i ručali, malo otehirili, osejrili i sklonjeni od gužve na Saračima, zahvaljivali Uzvišenom na podarenim nimetima.
Vijećnica je bila još jedno od prelijepih iskustava. Sva okupana i odjevena u novo ruho, svjedoči da se život ne može ubiti, on je jači od sila zla i dušmanluka. Premda teško ranjavana, sa bolnim uspomenama, ona naprosto budi osjećaj odvažnosti, gracioznosti i duha našeg glavnog grada.
Sve se na kraju začinilo kahvom i kolačem u Kući sevdaha, kutku naše prošlosti, gdje iznova živimo sa velikanima čije pjesme diraju one najtanahnije strune naših srca.
Džematom na ikindiji namazu, u džamiji Omer ibn El.Hattab, već smo se rastajali sa Sarajevom, ali i susreli sa našim dojučerašnjim imamom hfz. Mekić Sejadom, čiju smo pitku riječ zapamtili, ali i poželjeli opet čuti. Susret pun emocija i hairli dova.

Iako prva ovakve vrste, ova ekskurzija, zasigurno neće biti posljednja ovakve vrste, zaključak je svih sudionika.

No prema riječima glavnog imama Vehid ef. Arnauta, koji je ujedno bio i vodič, ovo je tek zrno zahvalnosti hizmećarima našeg lijepog Dina, na svemu što čine za našu vjeru i našu Islamsku zajednicu.