Izložba fotografija “Izgubljeno djetinjstvo” Amela Emrića

Date:

 U Galeriji Mandžić u Tuzli  danas će biti otvorena izložba fotografija Amela Emrića pod nazivom “Izgubljeno djetinjstvo” (“LostChildhood”).

– Bit će izloženo 40 radova. Fotografije bosanske djece nastale su u periodu 1992-1996. u toku rata u BiH, a većina fotografija djece izbjeglica je nastala 2016. godine u Idomeniju, izbjegličkom kampu na granici Grčke i Makedonije gdje je 12.000 izbjeglica Kurda, Jazida, Palestinaca, Sirijaca, Arapa i drugih ostala zarobljena nakon zatvaranja balkanske rute za migrante – izjavio je Emrić za Tuzla LIVE.

Svjetski poznati fotoreporter, Amel Emrić, kroz reportaže i foto-eseje u proteklih 27 godina izvjestavao je svjetsku javnost o ratu, genocidu, nasilju nad povratnicima, o povratku izbjeglica i problemima identifikacije nestalih tokom rata u BiH i na Kosovu.

Samostalno producira foto eseje, reportaže, dokumentarne i informativne video priloge.

Sretno je oženjen ima troje dijece, živi i radi u Sarajevu. U periodu od 1996. do 2019. godine bio je zaposlen u dopisništvu Associated Pressa (AP) BiH kao urednik fotografije i videograf.

Dobitnik je prestižnih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su World Press Photo za 1998., U.S.A. Picture of the Year 1998., U.S.A. National Headliner Awards 1997., a 1998. godine nominovan je Pulitzerovu nagradu.

Fotografijom se, inače, bavi od 1988. godine, a profesionalni angažman počinje 1990. godine kao fotoreporter sarajevskih Večernjih novina. Radio je kao saradnik u brojnim sedmičnim i dnevnim novinama i publikacijama bivše Jugoslavije.

U toku rata radio je kao urednik fotografije u sedmičnim novinama “Zmaj od Bosne”, povremeno je sarađivao sa časopisima “Bošnjak” i “Ljiljan”. Formiranjem
dopisništva AP u Tuzli 1996. godine, angažiran je kao stalni fotoreporter, a od 2003. radi o je kao urednik fotografije u sarajevskom dopisništvu Associated Pressa.

Emrić je do sada pripremio deset samostalnih izložbi fotografija, a učesvovao u realizaciji dvije fotomonografije: Tuzland, i Monografija Tuzlanskog kantona.

Ilustrovao je naslovne stranice velikog broja knjiga, član je ULUPUBIH (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH).

Fotografije je objavljivao u uglednim svjetskim magazinima i dnevnim izdanjima, kao što su: Time, Newsweek, Life, Paris Match, Spiegel, New York Times, Washington Post, Herald TTribune, Guardian, i drugim.

Izvještavao je sa kriznih područja Kosova, Makedonije, BiH, Afganistana, Saudijske Arabije.

Bio je član žirija za National Press Photographers Association 2007, USA, te Best of photojournalism contest 2011, USA. 

(TuzlaLive.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related