Izložba i film o mevludu

Mevlud je vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda, a.s, a u islamskoj tradiciji Bošnjaka učenje mevluda je jedan od najrasprostranjenijih vjerskih običaja.   Cilj izložbe je da se ukaže na tradiciju obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tokom historije.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić, i drugi.  Pored toga, bit će prezentirani rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH, te muzejski eksponati koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti. Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svečano otvaranje će se održati 19.11.2018. godine u 12:30 sati u auli Gazi Husrev-begove biblioteke, a postavka će trajati sve do 27.11.2018. godine.

Nakon otvaranja izložbe održat će se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prezentacija filma o mevludu u produkciji Medija centra IZ na temelju teksta dr. Enesa Karića.