Izložba povodom Dana nezavisnosti: Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama

Date:

Izložba: Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama (Plakat) - Izložba povodom Dana nezavisnosti: Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama
Izložba: Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama (plakata)

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu pripremili su izložbu „Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama“.

Svečano otvaranje izložbe najavljeno je za petak, 26. februara 2021. godine, u 14 h, u Galeriji Općine Novi Grad.

Iz Gazi Husrev-begove biblioteke navode da je cilj predstaviti karte koje prikazuju Bosnu i Herecegovinu kroz historiju, a koje se nalaze u kartografskoj zbirci Gazi Husrev-begove biblioteke.

– Karte su važan historijski izvor, koji dokumentira mnoge promjene u vezi sa prostorom i društvom na koji se odnose. One nisu samo odraz fizičke stvarnosti onoga što prikazuju, već i slika društvenog konteksta u kojem se nalaze – ističe se.

Bogatstvo Gazi Husrev-begove biblioteke se, osim u mnoštvu arhivske građe, ogleda i u velikom broju geografskih karata na različitim jezicima i iz različitih perioda. Kolekcija sadrži značajan broj topografskih, tematskih, preglednih, kao i rukopisnih karata. Najznačajnije mjesto u ovoj kolekciji zauzimaju karte Bosne i Hercegovine, koje vjerno prikazuju našu zemlju u različitim epohama i na različite načine, te predstavljaju vrijedne geografske, historijske i umjetničke dokumente kulturne baštine naše države.

Izložbu su pripremili Ejla Ćurovac, Ada Pilav, Hamza Kurtanović, Mustafa Berhamović i Meho Manjgo.

Izložba se može pogledati do 9.3. 2021. godine, svakim radnim danom u periodu od 10:00 do 16:00 sati, a ulaz je slobodan.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related