Izložba radova Mevludina Ekmečića postavljena u Bošnjačkom institutu

Date:

U Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, danas je otvorena izložba „Mevludin Ekmečić: retrospektivna izložba slika i crteža povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada 1947-2019“.

Postavku čini 67 umjetničkih djela (ulja na platnu, akvareli, crteži i kombinovane tehnike), devet info panela i video prezentacija izložbe.

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović istaknuo je djelovanje Mevludina Ekmečića u oblasti kulture, doprinos osnivanju i uspostavljanju umjetničkih zbirki više institucija među kojima je i Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta.

– Izložba, koja je bila predstavljena u Tuzli i Brčkom, najzad je stigla i u Sarajevo gdje je zbog pandemije koronavirusa postavljena nešto kasnije nego što je bilo planirano i sa nešto manjim brojem eksponata u odnosu na dvije prethodne postavke – rekla je Amina Rizvanbegović Đuvić.

Kustos izožbe Ibrahim Krzović istaknuo je osebujnu obdarenost i neiscrpnu stvaralačku energiju Mevludina Ekmečića.

Današnjem događaju prisustvovala je Zehra, supruga Mevludina Ekmečića, a uručena joj je prigodna monografija. Partneri izložbe su Fondacija Legat Ekmečić Brčko distrikt BiH i Centar za kulturu Tuzla – Međunarodna galerija portreta.

Mevludin Ekmečić (Zaborak kod Čajniča 1929.) veliki je umjetnik i kulturni radnik, koji je obilježio likovnu scenu Bosne i Hercegovine.

Posjetioci Bošnjačkog instituta izložbu će moći pogledati do 7. novembra 2020. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related