Izložba “Zlatni vez”: Bošnjaci dali značajan doprinos razvoju kaligrafije u islamu

Date:

– Izložbom “Zlatni vez” iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je ovogodišnja sezona rada Galerije Općine Novi Grad Sarajevo – rekao je  za Preporod.info Meho Manjgo, voditelj muzejske zbirke i fonda Fototeke u Gazi Husrev-begovoj bilioteci, jedan od autora izložbe.

Ova vrijedna izložba može se pogledati do 11. februara ove godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati.

– Putem tematskih izložbi nastojimo građanima Sarajeva i drugim posjetiteljima približiti višestoljetni rad Biblioteke i blago koje ova institucija čuva u svojim fondovima. U tom kontekstu već petu godinu organizujemo izložbe u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, a ovogodišnja sezona rada Galerije otvorena je upravo izložbom Gazi Husrev-begove biblioteke. Rriječ je o izložbi pod nazivom “Zlatni vez” čiji je cilj predstaviti kaligrafske radove domaćih kaligrafa iz 19. i 20. stoljeća – ističe Manjgo, napominjući da je izložbu pripremao sa kolegama hfz. Hamzom Lavić i Hamzom Kurtanovićem.

Najstarije izložene radove potpisuje Ahmed Seid Vilić (prva polovina 19. stoljeća), a slijede ih četiri kaligrafske idžazetname (diplome) hfz. Huseina Rakima Islamovića, te radovi Akifa Hadžihusejnovića, Ali Šerif Faginovića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka. Pored Biblioteke, kaligrafske kompozicije navedenih autora izložene su i u drgugim vjerskim i kulturnim institucijama.

– Primjera radi, kaligrafiju Mehmed-bega Kapetanović Ljubušaka imamo priliku vidjeti u Gazi Husrev-begove džamiji, muzeju Gazi Husrev-beg i Svrzinoj kući, a kaligrafske kompozicije hfz. Huseina Rakim-ef. Islamovića, Ali Šerif-ef. Faginovića i Akifa Hadžihusejnovića zabilježene su na zidovima Gazijine džamije, njegov turbeta i turbeta njegovog vjernog prijatelja i pomoćnika Murat-bega Tardića – pojašnjava Manjgo.

Zlatni vez - Izložba
Izložba Zlatni vez u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo do 11. februara, od 10 do 16 sati

Istakao je da predstavljeni kaligrafski radovi spomenutih autora potvrđuju činjenicu da su Bošnjaci dali značajan doprinos razvoju kaligrafije u islamu. Svojom kaligrafijom oni svjedoče jednu lijepu i višestruko korisnu tradiciju, a to je poštovanje prema Riječi Božijoj.

– Nadamo se da ćemo ovom izložbom podsjetiti i ukazati na značaj i važnost te tradicije, te da ćemo makar jednim dijelom predstaviti bogato-kulturno historijsko naslijeđe koje se stoljećima čuva na rafama Biblioteke – zaključuje razgovor Meho Manjgo, jedan od autora izložbe.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevo osim rukopisnog fundusa, arhivske građe i drugih bibliotečkih materijala u svojim fondovima čuva i značajnu kolekciju muzejskih artefakata. Predmeti su prikupljani iz ustanova i objekata Islamske zajednice od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje muzeja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Također, jedan dio predmeta otkupljen je ili poklonjen od strane građana Bosne i Hercegovine.

Zbirka danas broji oko 1200 muzejskih artefakata koji govore o islamskoj civilizaciji – civilizaciji pisma, vjerskom i svakodnevnom životu bosanskohercegovačkih muslimana.

(s.s/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related