Izložbom plakata o održanim programima obilježena 25 godišnjica džamije „Bosanski mudžahidi“

Date:

Izložbom plakata o aktivnostima provedenim u džematu Zalik danas je obilježena 25-a godišnjica od otvorenja džamije „Bosanski mudžahidi“. Izložbu je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar Dino-ef. Maksumić.

Izložba, kako je to naglasio, pored toga što govori o uspješnom djelovanju džemata govori i o svjedočanstvu vjerovanja u Uzvišenog Gospodara svjetova.

– Ovakvu svijest čuvanja plakata i informacija o aktivnostima džemata potrebno je da prenosimo i na mlađe generacije koje polahko preuzimaju emanete vjere, da na sličan, ili još bolji, način, u zajedništvu i slozi obilježe svoje vrijeme – poručio je efendija Maksumić.

Izložba na najautentičniji način i dosljedno govori o događajima koji su obilježili historijat ove džamije. „Izložba nas podsjeća na njenog vakufa dr. Tantawija, na ljude i džematlije, na naše istaknute alime i na kušnje kroz koje je džemat prolazio. U izložbu smo uvrstili i dio teksta iz vakufname što na svoj način govori da je kontinuitet vakufa i uvakufljenja i dalje aktivan u Mostaru“, pored ostalog istakao je džematski imam i autor izložbe Šefik-ef. Čavčić.

Izložba je postavljena na ulaznim stepenicama džamijskih edukativnih prostorija i bit će otvorena i tokom mjeseca ramazana.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related