Izostale mjere: Građane nisu zaštićeni od podivljalih cijena, pozivaju vlast na reakcije

Date:

Građani u Bosni i Hercegovini suočavaju se s velikim rastom cijena hrane i energenata, a posebno su ogorčeni na rekordno visoke cijene goriva. Apeluju da se zaustavi ovo nekontrolisano divljanje cijena, te nadležne pozivaju da se ugledaju na susjedne zemlje i poduzmu neke aktivnosti kroz uvođenje mjera, kako cijene ne bi više išle „u nebo“.  

Primjera radi, Hrvatska najavljuje da će od iduće sedmice predstaviti paket mjera za ublažavanje posljedica divljanja cijena. Vladin paket ići će u tri smjera, vaučeri za siromašne građane će biti većeg iznosa od trenutnih 200 kuna, a proširit će se broj korisnika. Smanjivat će se PDV na energente, a opskrbljivači u državnom vlasništvu će se morati odreći dijela zarade. 

I Mađarska je zamrznula cijene osnovnih namirnica, Austrija je jednokratno udvostručila naknadu za nezaposlene i s dodatnih 150 eura pomaže najsiromašnije, Bugarska je u prosincu zamrznula cijene električne energije, grijanja i vode, Belgija je smanjila PDV na struju i podijelila vaučere najsiromašnijima, dok je Češka obustavila naplatu PDV-a na struju i plin. 

Šta je sa građanima naše zemlje pitanje je ko će ih zaštiti s obzirom da na državnom nivou ne postoji ministarstvo poljoprivrede, pa i trgovine i turizma. Odluke o takvim stvarima donose entitetske vlasti i kantoni. Neke mjere su donesene s pojavom pandemije, ali nikakve nove od kako su cijene hrane i goriva rekordne! Što je još poraznije, nemamo ni robnih rezervi koje bi u slučaju daljeg divljanja cijena malo ublažile stanje. Robne rezerve barem kada je riječ o Federaciji BiH, zapravo, postoje ali su nedovoljne. 

Postoji i Odluka Vlade Federacije o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.  

Marže na dan 31.12.2020. godine za proizvode iz kantonalne nadležnosti (brašno, hljeb i pecivo od brašna žitarica, pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko) kretale u rasponu kako su to propisale vlade kantona na preporuku Vlade Federacije BiH i na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine.

Ističemo da je datum 31.12.2020. godine određen kao datum koji je prethodio trećem valu i značajnom pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji BiH. Lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda koja je sastavni dio Odluke sadrži 17 stavki i široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH.

U većim trgovačkim lancima ova Lista obuhvaća nekolko stotina artikala. Ova Odluka je još na snazi – rečeno je iz Federalnog ministarstva trgovine. 

Godinu dana bez obzira na ovu Odluku, cijene rastu, a sada su dosegle svoj maksimum. Novih mjera, na žalost nema, a ako je suditi po situaciji, neće ih ni biti, jer o tome niko od nadležnih ništa ne govori.  

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related