Izrael otvorio brane i poplavio palestinska poljoprivredna polja u Gazi

Date:

Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je danas da su izraelske vlasti otvorile brane i poplavile palestinska poljoprivredna polja na krajnjem istoku blokirane Gaze.

Direktor Zavoda za poljoprivredu u Gazi Ahmed Fatayir za AA je pojasnio da su izraelske vlasti otvorile kanale brana u kojima se skuplja kišnica i izazvale poplavu na poljoprivrednim poljima u Shejaiyi.

Stotine dunuma žitnih i drugih poljoprivrednih polja su ostale pod vodom, a Fatayir je za AA kazao da izraelske vlasti nerijetko posežu za takvim potezima nanošenja velike štete Palestincima u Gazi.

Salim Kuta je palestinski poljoprivrednik koji je pretrpio veliku štetu od poplave jer mu je pod vodom ostalo oko 400 dunuma zemljišta.

– Mjesecima gajimo usjeve i ovakav napad doživimo kada počnu sazrijevati – kazao je Kuta i dodao da izraelske snage i na druge načine uništavaju palestinske usjeve, uključujući i prskanja pesticida, izazivanja požara i korištenje buldožera.

Jučer je izraelska vojska pod plaštom vojne vježbe u Jordanskoj dolini na okupiranoj Zapadnoj obali uništila najmanje 1.800 dunuma palestinskih žitnih polja.

Palestinski zemljoposjednici pozivaju nadležne organizacije da zaštite njihova prava.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related