Izrael pooštrava ograničenja i okupira dvorišta kuća u Hebronu

Izraelske snage pooštrile su danas svoje restrikcije i zauzele dvorišta kuća u četvrti Tal Rumedia u centralnom dijelu grada Hebrona na Zapadnoj obali, javila je palestinska agencija WAFA.

WAFA navodi da su izraelske snage postavile brojne stubove kao uvod u postavljanje više nadzornih kamera u hebronskom naselju Tal Rumeida.

U međuvremenu, Imad Abu Shamsiyya, aktivist koji radi sa organizacijom Mladi protiv naseljavanja (YAS), a koja dokumentira kršenje ljudskih prava izraelske vojske u Hebronu, rekao je da su stubovi postavljeni da bi se postavilo više nadzornih kamera u palestinskom susjedstvu i tako navodno osigura kolonijalno naselje Ramat Yishai.

Dodao je da su izraelske snage zauzele dvorište kuće Hasana Abu Ajše da bi podigle jedan od stupova i upozorio da takve kamere nadziru kretanje stanovnika palestinskog susjedstva, čak i dok su u svojim kućama, kršeći njihovu privatnost, prenosi Fena.

U gradu Hebron, u kojem se nalazi džamija Ibrahimi, živi oko 160.000 palestinskih muslimana i oko 800 izraelskih naseljenika u zgradama koje čuvaju izraelske trupe. Naseljavanje jevrejskih doseljenika na ovom prostoru stalni je razlog pojačanih tenzija između Palestinaca i izraelskih vlasti.

(Preporod.info/Agencije)