Izraelska policija stotinama Palestinaca nije dozvolila ulazak u Al-Aksu

Izraelska policija u petak je spriječila stotine palestinskih stanovnika okupirane Zapadne obale da dođu do džamije Al-Aksa kako bi klanjali džuma-namaz, molitvu muslimana petkom.

Izraelska policija zaustavila je vjernike sa Zapadne obale na kontrolnim punktovima na ulazima u Stari grad u Jerusalemu i dopustila samo vrlo malom broju da dođu do džamije Al-Aksa nakon provjere identiteta.

Palestinci, koji su spriječeni da dođu do Al-Akse, klanjali su u petak u ulicama u blizini Starog grada.

Izraelska policija ujutro je postavila kontrolne punktove na ulazima u Stari grad.

Imam Al-Akse Sheikh Jusuf Abu Sneina osudio je u hutbi “sprečavanje vjernika da dođu do džamije”.

-Ni pod kojim okolnostima nije dozvoljeno i dalje sprečavati vjernike da dođu do džamije da klanjaju namaz- rekao je Abu Sneina.

Ovo je četvrti uzastopni petak kako stanovnici Zapadne obale nisu mogli doći do džamije Al-Aksa.

Al-Aksa predstavlja treće najvažnije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju “Brdo hrama”, tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupkom, koji međunarodna zajednica nikada nije priznala, Izrael je anektirao čitav grad 1980. godine, tvrdeći da je to “vječna i nedjeljiva” prijestolnica jevrejske države.

(Preporod.info)