Izudin Bajrović: Narodno pozorište živi

Narodno pozorište u Sarajevu ove godine obilježava stoljeće postojanja, što je veliki i značajan jubilej, ne samo za ovu pozorišnu kuću, već i za bosanskohercegovačku kulturu i društvo.

Ovo je bio povod razgovora sa direktorom Narodnog pozorišta Izudinom Bajrovićem, za Radio BIR.

Na početku, Bajrović je podsjetio da osim što ova kuća umjetnosti podrazumijeva kireiranje umjetničkih sadržaja, ostvaruje i obrazovnu ulogu.

– Ovo posebno dolazi do izražaja  kada se radi o instituciji koja nosi naziv narodno. Dakle, fokus djelovanja Narodnog pozorišta mora da bude prema narodu, prema svim generacijama. Pozorište odgaja publiku, uči plemenitom i lijepom. Pozorište je ogledalo društva i ono treba da ukaže na sve nepravilnosti koje se oko nas dešavaju, ali isto tako treba ukazivati i na pozitivne stvari i mi se trudimo da tu funkciju i obavljamo – rekao je direktor Bajrović.

Sto godina, smatra on, relativno je kratak period u odnosu na historiju pozorišta uopšte, ali dug period kada je riječ o historiji bosanskohercegovačkog pozorišta. U stotinu godina se promijenilo mnogo toga, od društvenog sistema,do načina funkcionisanja Kuće na obali.

– Ovo je jedan valovit region, često nas zapljusne neka nova nevolja. Analizirao sam kroz šta smo mi, a i Pozorište zajedno sa nama, prošli u ovih stotinu godina. Pozorište je tako preživjelo oba svjetska rata, sve režime, preživjelo je agresiju a sad se suočava i s pandemijom – kazao je, dodavši da su, i u uslovima pandemje, u dramskom segmentu prošle godine uspjeli realizovati planirano, dok isto u baletnom i opernom segmentu nisu uspjeli.

Premijera predstave “To nikad nigdje nije bilo” je održana 27. februara ove godine, nakon čega su morali zaustaviti svoj rad.

– Sarajevo je tokom agresije disalo kao jedan organizam. Imali smo jedinstvo, potporu, radili smo onoliko koliko se moglo i to se moglo podvesti pod prkos, inat, otpor. U ovom vremenu je to drugačije, sada se plašimo jedni drugih, plašimo se blizine, ne možemo prkositi virusu. Dakle, sada ni prkos ne pomaže ali pomaže strpljenje. Mi radimo onoliko koliko je moguće, funkcionišemo i moram da izrazim sreću što je to tako. Čini mi se bilo bi najlakše da smo u martu prošle godine zaključali vrata i da ih više nismo otključavali, mi opet pokušavamo da ostanemo prisutni koliko god je moguće – naveo je Bajrović.

Osim premijere predstave “To nikad nigdje nije bilo”, u sklopu obilježavanja jubileja su planirane i druge aktivnosti.

– Naš plan obilježavanja je veoma ambiciozan. Uskoro bismo trebali početi sa radom na prvoj baletskoj predstavi nakon godinu dana, nakon toga planiramo rad na novoj predstavi. Naš rođendan je 21. oktobra, za taj dan smo planirali premijeru predstave “Protekcija” Branislava Nušića, simbolično, jer je to predstava sa kojom je Pozorište prije sto godina počelo svoj rad. Na kraju godine planiramo veliki projekat, opernu predstavu “Derviš i smrt” po romanu Meše Selimovića. Nadamo se da će se situacija do tada popraviti. Planiramo i veliki broj koncerata i gala večeri, te izdavanje monografije, a koja bi bila naš poklon i Sarajevu i svima nama – otkrio je direktor Bajrović.

Pitali smo i da li nas je pandemija podsjetila na značaj i moć ove institucije kulture.

– Pandemija, osim što je promijenila način rada nas unutar, nego je promijenila i način na koji publika doživljava Narodno pozorište. Bilo je lahko dostupno svima, kupiš ulaznicu, dođeš na predstavu, gledaš predstavu, sutra i prekosutra će ponovo biti predstava. Ali to se više ne podrazumijeva. Spomenut ću premijeru održanu 27. februara, bio sam na balkonu i posmatrao publiku. Niko nije ni na pet sekundi skrenuo pažnju sa predstave, vidio sam da je publika željna dešavanja na sceni. Drugo, ulaznice se rasprodaju u roku od nekoliko sati. Dakle, publika se uželjela Pozorišta i nastoji iskoristiti ovaj momenat sada – zaključio je Bajrović.

Razgovor o ovim i drugim pitanjima možete poslušati u programu Radija BIR u utorak, 23. marta u 14.00h.

(Rabija Arifović/Preporod.info)