Izvršeno posljednje pogubljenje pod Trumpovom vladavinom

Date:

Dustin Higgs, zatvorenik osuđen na smrtnu kaznu u Indiani, umro je u posljednjem pogubljenju na saveznom nivou tokom Trumpovog predsjedavanja samo nekoliko dana uoči inauguracije Joea Bidena.

Higgs je osuđen za umiješanost u ubistvo tri žene u utočištu za divlje životinje 1996. godine, ali sve do smrti je negirao krivicu.

Umro je smrtonosnom injekcijom u 01.23 po lokalnom vremenu u subotu, prenosi BBC, prenosi Fena.

Njegovo pogubljenje je 13. izvršeno od jula kada je američka vlada okončala 17-godišnju pauzu u saveznim pogubljenjima.

Bilo je kritika zbog žurbe Trumpove administracije da izvrši kazne – prekidajući sa 130 godina starim presedanom pauziranja pogubljenja tokom predsjedničke tranzicije.

Higgs je 2001. osuđen na smrt zbog učestovanja u otmici i ubistvu tri žene 1996. godine: Tanji Jackson, Tamika Black i Mishann Chinn.

Sud je u utorak podnio zahtjev za odgodu pogubljenja za Higgsa i drugog zatvorenika Coreyja Johnsona, nakon što su se zarazili Covidom-19, a advokati su tvrdili da bi oštećenje plućnog tkiva prouzrokovalo bolne patnje tokom njihovih egzekucija.

Ali Ministarstvo pravde je odmah uložilo žalbu i dobilo slučaj. Johnson je pogubljen u četvrtak.

Posljednji pokušaj za zaustavljanje Higgsovog pogubljenja nije uspio u petak kada je konzervativna većina američkog Vrhovnog suda izglasala 6-3 da se finalizira posljednje pogubljenje tokom Trumpove administracije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related