Jajce: Podrška izgradnji pravoslavne crkve

Nakon sastanka u prostorijama Medžlisa Jajce prisutni su posjetili džamiju Esme sultanije, gdje im je dobrodošlicu izrazio imam džamije Esme sultanije, Ramiz-ef. Kahrić.

Prisutni su zatim posjetili temelje pravoslavne crkve u Jajcu, gdje su razgovarali o značaju obnove pravoslavne crkve u Jajcu u kontekstu povratka Srba i upražnjavanju njihovih vjerskih obreda jer sada svoje molitve obavljaju u neuslovnim prostorijama. 

Protojerej, Miladin kazao je da su sve potrebne dozvole za obnovu crkve pri kraju i da će, ako Bog da, na proljeće početi sa obnovom ovog vjerskog pravoslavnog objekta.

Glavni imam Medžlisa Jajce, kazao je da se vjernicima svih vjera trebaju osigurati uslovi za molitvu, te je ovom projektu iskazao bezrezevrnu podršku, što će svakako rezultirati i povratkom pravoslavnih vjernika na područje općine Jajce. Medžlis je dao skroman doprinos za obnovu crkve.

Također, osim obnove vjerskih objekata prisutni su razgovarali i o stanju i uslovima života građana u Jezeru i Jajcu, te dogovorili zajedničku posjetu opštini Jezero i njenim građanima.

Akteri današnjeg sastanka i posjete zahvalili su se jedni drugima i ovim načinom saradnje poručili i ostalim građanima da su suživot, tolerancija, vjerske i nacionalne razlike, i tradicija na našim prostorima bogatstvo koje ima Bosna i Hercegovina.