Jajce: Promocija knjige ‘Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994. godine’ autora Amira Klike

Date:

Promocija knjige “Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994. godine” autora Amira Klike biće održana u subotu u prostorijama Općine Jajce.

Knjiga je proistekla iz autorove doktorske disertacije a bila je višegodišnji naučno-istraživački projekat Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Autor ističe da je knjiga rađena isključivo na dokumentarnoj, izvornoj građi.

 – Imao sam sreću da skupim možda čak i preko 10.000 dokumenata nastalih u ratu, svih zaraćenih strana. Radi se prvenstveno o istraživanju i objašnavanju odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, te objašnjavanja odnosa unutar Bosne između Hrvata i Bošnjaka – navodi Klika.

On napominje da je bilo nužno opširnije objasniti tadašnju politiku, kako bi se razumjela situacija u Srednjoj Bosni u navedenom periodu. Tako, knjiga tretira i pitanja formiranja jedinica teritorijalne odbrane, organizacije civilne vlasti, prihvatanja izbjeglica, problema humanitarne prirode, učešća Bošnjaka u odbrani Hrvatske 1991. godine.

Promotori knjige prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Admir Mulaosmanović, akademik prof. dr. Mirko Pejanović i general Fikret Ćuskić.

R.A.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related