Jajce ugostilo učesnike biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica

Date:

Jajce je i ove godine ugostilo učesnike 16. Biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”. Sinoć u večernjim satima, na kraju prve etape i vožnje od Bihaća, stigli su u Jajce gdje su prenoćili.

Vanredne okolnosti zbog pandemije koronavirusa uslovile su da u 16. Biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi” učestvuje samo 50 biciklista, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Jajce.

Jutros su učesnici 16. Biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica ispraćeni iz Jajca. Bicikliste je pozdravio načelnik općine Jajce Edin Hozan upućujući zahvalnost svim učesnicima koji su se odvažili i ove godine, u okolnostima koje su pogodile cijeli svijet, nastaviti ovu humanu misiji i poželio im uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

Predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Limit” Ermin Lipovača Lipa zahvalio je na gostoprimstvu naglašavajući da i na ovaj način, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, učesnici biciklističkog maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, s naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”.

– U prethodnim godinama nas je znalo biti i više od 400, međutim zbog mjera i preporuka ponašanja uslijed pandemije koronavirusa, ove godine smo bili prinuđeni značajno smanjiti broj učesnika. Bez obzira na sve, iako nas je mnogo manje, nosimo istu poruku ne želeći prekinuti naš maraton. Jači nego ikad idemo prema Potočarima gdje ćemo odati poštovanje nevinim stradalnicima genocida. Želim se u ime svih učesnika zahvaliti Načelniku Općine Jajce na ukazanom gostoprimstvu – kazao je jedan od organizatora maratona Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova “Limit”.

Prva etapa u dužini od 180 kilometara vozila se iz Bihaća preko Bosanskog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada do Jajca gdje su sinoć konačili učesnici ovogodišnjeg biciklističkog maratona koji se vozi trasom dugom 500 kilometara. Danas se vozi druga etapa u dužini od oko 164 km preko Donjeg Vakufa, Bugojna, Novog Travnika, Kaknja i Visokog do Sarajeva. Treća etapa se vozi sutra od Sarajeva do Srebrenice u dužini od 161 km.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related