Janja: Projekti transformacije vakufskog zemljišta

Date:

Imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja obišli su zasijane vakufske parcele od Izvoraca do Gunjevaca, zasijane pšenicom, krompirom i kukuruzom, ukupne površine oko 100 dunuma.

Kako prenosi MIZ Janja, dio ovih površina je tek uspostavljen kroz projekte transformacije vakufskog zemljišta, za što su podršku osigurale institutucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Parcela Krčevine, koja nije korištena iz raznih razloga, transformisana je u parcelu koja graniči sa vakufskom parcelom Gunjevci. Nova parcela je nešto skuplja, te je za realizaciju ovog projekta transformacije novčanu podršku osigurao MIZ Sarajevo, te je uspostavljena bolja parcela, ali i ispunjen emanet prema vakufu Durgutović Zumrete. Ukupna površina parcele Gunjevci u vlasništvu Islamske zajednice iznosi 34,5 dunuma, a trenutno je zasijana pšenicom.

Eksproprijacijom parcele Njiverice, koju je otkupila Uprava Grada Bijeljina za potrebe uređenja korita rijeke Janje, Medžlis je bio u obavezi tražiti novu parcelu kao zamjenu. Prije nekoliko dana realizirana je i ova transformaciju, uz novčanu podršku Muftijstva tuzlanskog. Riječ je o parceli koja je također kvalitetnija od one izuzete i nalazi se u plodnim janjarskim poljima, nedaleko od rijeke Drine. Ista je odmah uređena i zasijana kukuruzom, a njena površina je 4,1 dunum.

Kao rezultat ostvarene dobiti u prethodnoj sjetvenoj godini, u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice kupljen je tifon za navodnjavanje, kako bi se bilo u mogućnosti navodnjavati parcele kada se za to ukaže potreba. Za potrebe navodnjavanja, uz prepravke i prilagodbe na tifonu, te kupovinu agregata, iskopana su četiri bunara na parcelama Bubljike i Gunjevci.

– Posebno se zahvaljujemo Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice koji su značajno pomogli proljetnu sjetvu, te pokazali da se sredstva iz Bejtu-l-mala, prikupljena kroz zekat i sadekatu-l-fitr, vraćaju korisnicima na terenu kroz razne projekte – poručili su iz Medžlisa Janja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related