Janja: Uspješna šesta sezona projekta “unaprjeđenje korištenja vakufske imovine” (VIDEO)

Date:

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Janja je u šestoj sezoni obrade poljoprivrednog zemljišta u okviru projekta “Unapređenje korištenja vakufske imovine” prikupio oko 70 tona krompira. Danas je završeno vađenje ove kulture a to je samo dio ovogodišnjih prinosa sa vakufskog zemljišta.

Sjetva je izvršena uz podršku RIjaseta IZ u BIH a već tada je obezbijeđen i otkup u fabrici Semberka u Janji. Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer-ef. Camić je za RTV BIR rekao da od ubranih 70 tona krompira, dio prinosa planiraju donirati obrazovnim institucijama IZ.

– Danas smo, hvala Bogu, završili sa vađenjem krompira a posijali smo i oko 60 dunuma pšenice, te dvadesetak dunuma kukuruza. Medžlis Janja kao i džematlije imaju razne koristi od ovog projekta. Hvala Bogu da možemo biti primjer da zajedničkim snagama svi mogu imati koristi i da možemo pokazati da se od ovakvih projekata i udruživanja može živjeti, dobro zaraditi i učiniti hajra – poručuje Camić. 

Od zarade planiraju kupiti veći traktor i mašine pomoću kojih će efikasnije i brže raditi, a time i smanjiti troškove.

Današnjem završetku vađenja krompira su prisustvovali i predstavnici Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ), njen direktor hafiz dr. Senaid Zajimović, te stručni saradnik Direkcije za projekte Asmir Neimarlija.

3.jpg - Janja: Uspješna šesta sezona projekta

Prisustvovali su i izaslanik Muftije tuzlanskog, direktor Behram- begove medrese u Tuzli, dr. Ahmed Hatunić, predsjednik MIZ Bijeljina Musli Emir i glavni imam Samir ef. Cami, direktor OPZ Agrofarmer sa P.O. iz Janje, Bogaljević Mujo i predstavnici medija.

MIZ Janja predstoji branje 14 dunuma kukuruza te pripreme za jesenju sjetvu pšenice na 37 dunuma.

Prihodi od vakufske imovine se usmjeravaju za funkcionisanje Medžlisa, te stalno unaprjeđenje voznog parka za obradu vakufskih parcela. U prethodnoj godini su zahvaljujući prihodima od vakufa i finansijskoj pomoći Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Sarajevo kupili 8,5 dunuma obradive zemlje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related