Janja: Završena žetva pšenice sa većine vakufskih parcela

Date:

Proteklog vikenda završena je žetva pšenice na većini vakufskih parcela u Janji. Pod pšenicom je bilo zasijano 58 dunuma, a od čega je za žetvu ostalo 4,5 dunuma pšenice koja je kasnije posijana.

Žetvu je obavio Mehanović Ernad, a prijevoz do mlina je obezbijedio “Mlin Pavlović”, kojem je i predata pšenica u iznosu od 38 tona. Ostvaren je vrlo zadovoljavajući prinos u prosjeku od 700 kilograma po dunumu.

Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Janja predstoji još berba krompira tokom augusta, te berba kukuruza u mjesecu oktobru, prenosi mizjanja.ba.

– Hvala Allahu dž. š. što smo uspjeli da sa velikog dijela zasijanih parcela  pšenicom skinemo urod i predamo u mlin “Pavlović”. Godina je bila teška. Prvo smo imali sušni period, a tokom juna kišni, koji je sa sobom nosio određene poteškoće. Blagovremeno smo reagovali  i izvršili potrebna tretiranja usjeva. Prihod je izuzetno dobar, nismo ga očekivali, ali Allah dž.š. nas je počastio jednim dobrim prinosom, od preko 700 kg po dunumu – kazao je glavni imam hfz. Omer-ef. Camić.

Ocjenjuje se da je to i rezultat dobre saradnje Medžlisa sa zadrugom Agrofarmer, koju predvodi Mujo Bogaljević, a koji su zaslužni za stručne savjete i mjere koje je trebalo provoditi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related