Japan će proglasiti vanredno stanje u trajanju do šest mjeseci

Date:

Japan će u utorak proglasiti vanredno stanje u pokušaju da zaustavi širenje koronavirusa, javljaju lokalni mediji, pri čemu je vlada pripremila stimulativni paket za ublažavanje udara na ekonomiju koja se već bori da izbjegne recesiju.

Više od 3.500 ljudi pozitivni su na koronavirus u Japanu, a 85 ih je umrlo, što je puno manje u poređenju s drugim državama na svijetu, ali brojke se i dalje povećavaju, a stanje je posebno alarmantno u Tokiju, u kojem je više od 1.000 slučajeva, prenosi Reuters.

Premijer Shinzo Abe vjerovatno će svoj plan za vanredno stanje objaviti kasnije u ponedjeljak, piše list Yomiuri, dok novinska agencija Kyodo navodi da će nove mjere vjerovatno stupiti na snagu u srijedu.

Uvođenje vanrednog stanja bi omogućilo guvernerima da pozovu ljude da ostanu kod kuće, preduzeća bi bila zatvorena, ali ne bi mogli uvesti izolacije kao u drugim državama.

U većini slučajeva ne postoje kazne za ignorisanje zahtijeva vlasti, a primjena ovih mjera će se više oslanjati na pritisak zajednice i poštovanje vlasti.

Vlada je razmatrala uvođenje vanrednog stanja na razdoblje od šest mjeseci, a određene bi prefekture odlučivale pojedinačno koliko dugo bi primjenjivale te mjere.

Dok je japanska epidemija koronavirusa veoma mala u poređenju sa 335.000 zaraženih i više od 9.500 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, stručnjaci se brinu da bi nagli porast infekcija mogao previše opteretiti zdravstveni sistem u Japanu.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related