Japanci odlučni da organiziraju Olimpijske igre u Tokiju

Date:

Predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Yoshiro Mori, rekao je da će se Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje su odgođene za sljedeću godinu zbog nove pandemije koronavirusa, održati “bez obzira na sve”, prenosi japanska  novinska agencija Kyodo.

Državljani iz čak 159 zemalja i regija svijeta trenutno ne mogu ući u Japan, a očekuje se da će ovaj broj biti znatno umanjen u oktobru.

Posebna grupa za provedbu Igara, koju čine predstavnici vlada Japana i Tokija i Organizacionog odbora, sada priprema različite scenarije kako bi u  pandemiji sigurno organizirali najveći sportski događaj na svijetu.  Očekuje se da će biti spremni do kraja godine.

Prošle sedmice je objavljen okvirni plan za smanjenje troškova, koji su povećani zbog ovogodišnje odluke o odgađanju igara, u saradnji s Koordinacionom komisijom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nastavak državne pomoći za organizaciju Igara najavio i je novi japanski premijer Yoshihide Suga, koji je 16. septembra naslijedio Shinza Abea, koji je bio veliki  pristalica olimpijske ideje još u  vrijeme kandidature Tokija, a kasnije i u pripremama za Olimpijske igre.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related