Japanski guverneri zahtijevaju da se proglasi vanredno stanje

Date:

Japanski glavni grad Tokio i tri obližnje prefekture zatražili su od nacionalne vlade da proglasi vanredno stanje kako bi umanjila sve veće širenje pandemije koronavirusa.

– U ime vrednovanja života zajedno smo iznijeli ovu molbu – rekao je guverner Tokija Yuriko Koike nakon tri sata sastanka u subotu s ministrom zaduženim za mjere protiv koronavirusa, zajedno s guvernerima Saitame, Chibe i Kanagawe.

Japan je nedavno zabilježio porast prijavljenih slučajeva COVID-19, posebno u urbanim područjima. Tokio je uoči Nove godine zabilježio dnevni rekord od 1.337 slučajeva.

Sve više raste zabrinutost oko Olimpijskih igara, zakazanih za juli, sa 11.000 olimpijskih sportista koji treba da uđu u Japan, kao i desetine hiljada zvaničnika i medija.

– Korona ne poznaje kalendar – rekao je Koike, misleći na svoju zabrinutost zbog zaraze koja raste tokom novogodišnjih praznika, prenosi Anadolija.

Ministar je rekao kako su se obje strane složile da je situacija kritična, ali prije donošenja odluke bit će konsultirani medicinski stručnjaci.

Japan nikada nije imao blokadu, pokušavajući da preskoči potrebu da ekonomija nastavi sa zdravstvenim rizicima. Za izdata upozorenja nisu predviđene kazne.

Premijer Yoshihide Suga našao se na meti kritika zbog, kako neki smatraju, lošeg postupanja s pandemijom. Japan je do sada imao više od 3.500 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related