Jedini medžlis sa desetogodišnjom strategijom rada

U Medžlisu postoji i Tim za pisanje knjiga. Medžlis ne samo da ima obavezu organiziranja vjerskog života, već često je najorganiziranija institucija u službi znanstvenog očuvanja kulture, tradicije i povijesti ovoga grada.

 

U toku je pisanje knjige o zločinu na području općina Jajce, Jezero i Šipovo, a Medžlis je već do sada, ponekada u suradnji s drugim institucijama, napisao, izdao ili učestvovao u pisanju 4 knjige: Jajce u predratnim i ratnoj 1992. godini, Monografija šehida i poginulih boraca Jajca, Kraljevski grad pod sultanima i Stotinu i jedno prisjećanje-tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo. U planu je pisanje knjige o 305/705. Slavnoj brdskoj jajačkoj brigadi, te knjige o džamijama i džematima na području Medžlisa Jajce.

“U toku godine imamo dvije manifestacije koje traju po nekoliko dana: Spomen njima, po(r)uka nama, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce koji traju 7 dana i Dani Bošnjaka Šipova, koji traju 4 dana. Također imamo 13 šehidskih mevluda“, kazao je glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić.

Jedna od unikatnih manifestacija u Bosni i Hercegovini koju je pokrenuo jedan medžlis jeste manifestacija „Plivske omahe“, festival duhovne poezije i muzike, koja promovira multikulturalnost i toleranciju, s obzirom da, pored kulturnih institucija, učestvuju i crkve i vjerske zajednice.

Kada je riječ o ovim, kao i drugim projektima, Zehrudin-ef. Hadžić nema problema da kao glavni imam razmijeni ideje i mišljenja s kolegama imamima na principu šure, utvrđene Poslanikove, a. s., tradicije dogovaranja. Stoga jedno od najinteresantnijih tijela, koja mogu biti primjer i drugim medžlisima, jeste Savjet glavnog imama, kojeg čine nekoliko imama, a sastaje se po potrebi.

Ovaj način zajedničkog djelovanja potvrđuje i činjenica da je ovaj Medžlis vjerovatno jedini u BiH koji ima strategiju razvoja. Rukovodstvo Medžlisa, kao moderne organizacije, svjesni su važnosti dugoročnog i kratkoročnog planiranja, stoga je izrađena strategija za desetogodišnji period (2015-2025.), nakon čega su formirani i timovi: za izradu i tim za implementaciju strategije. Medžlis je centralizirao članarinu kako bi se svi džemati i imami jednako finansijski tretirali.


Cijela reportaža u printanom izdanju