Jerusalem: Muslimani spriječili jevrejskog ekstremistu da zapali rimokatoličku crkvu

Palestinci su spriječili da jevrejski ekstremist zapali rimokatoličku crkvu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a riječ je o Crkvi svih nacija koja se nalazi kod Getsemanskog vrta na Maslinskoj gori.

Vedi Abu Nassar, podsekretar crkvenih poglavara u Svetoj zemlji, rekao je da je jevrejski ekstremist pokušao zapaliti rimokatoličku crkvu u okupiranom Istočnom Jerusalemu i da je vatra vrlo brzo ugašena, javlja Anadolija.

Abu Nassar naglasio je važnost crkve koja se nalazi u podnožju Maslinske gore u Istočnom Jerusalemu. Skrenuo je pažnju na mogućnost da je dotični pokušaj paljenja učinjen iz “rasističkih” razloga.

Abu Nassar je zahvalio onima koji su ugasili vatru, uhvatili počinitelja i predali ga policiji.

Prema očevicima, jevrejskog ekstremistu, koji je pokušao zapaliti crkvu spriječili su Palestinci muslimani Mahmud i Hamza Ucac i crkveni stražar Christian Fadi El-Moorish.

Hamza Ucac izjavio je za AA da se njegova kuća nalazi pored crkve i da je prijatelj sa crkvenim stražarima i svećenicima.

– Mi, kao muslimani već stoljećima živimo zajedno sa svojim kršćanskim prijateljima na ovom području. Poštujemo i brinemo o njihovim svetinjama, baš kao što oni štite naše – rekao je Ucac.

Kako je kazao, odmah je intervenisao, kada je shvatio namjeru jevrejskog ekstremiste. 

Napominjući da je takav čin zabranjen u svim religijama, posebno u islamu, Ucac je naglasio da su palestinski muslimani i kršćani u jedinstvu protiv jevrejskog fanatizma u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izraelska policija je saopćila ranije da je 49-godišnji izgrednik u jednu od najpoznatijih rimokatoličkih crkvi ušao kao posjetitelj, a da je potom po crkvi prosuo zapaljivu tečnost i zapalio je.

(Preporod.info)