Jevreji i muslimani Evrope zajedno obilježavaju Međunarodni Dan sjećanja na stradanje Jevreja u Drugom Svjetskom ratu

Povodom Međunarodnog Dana sjećanja, COREIS (Italijanska islamska vjerska zajednica) i IZBI (Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji) održati će webinar u nedjelju, 24. januara, u čast žrtava koje su nastradale u Holokaustu, povodom obilježavanja oslobađanja jevrejske zajednice u Evropi od mržnje, diskriminacije, progona i nasilja.

Međunarodni govornici, jevrejski i muslimanski institucionalni i vjerski predstavnici, vodit će dijalog kako bi obnovili svete vrijednosti bratstva koje se primjenjuju u praksi kada se poštivanje vjerskih simbola i tradicija dijeli u miru i pravdi. Učešće u komemoraciji će uzeti i potpredsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i zamjenica italijanskog ministra vanjskih poslova Emanuela Del Re.

Učešće Islamske zajednice Bošnjaka i predstavnika Jevrejske zajednice u BiH, značajno je zbog sjećanja na sarajevsku Hagadu, drevni rukopis jevrejske tradicije, kojeg su muslimani Bošnjaci spasili od nacista u džamiji, zajedno s Kur'anima i drugim islamskim tekstovima.

Doprinos svake vjerske zajednice u Bosni je presudan u njenom istorijskom i kulturnom nasljeđu, uključujući i bosansku jevrejsku zajednicu. Bez Hagade ili Sarajevskog Purima, bez historijskih ličnosti poput Moše ben Rafaela Attiasa, kojeg su zemljaci muslimani nazvali Zeki efendijom, bez judeo-španskog jezika, kojeg Bosanci nazivaju “Ladino”, Bosna ne bi bila zemlja kakva je danas. Kao Bošnjaci, koji su svjedoci i direktne žrtve posljednjeg genocida na evropskom tlu u 20. stoljeću, genocida u Srebrenici, izuzetno smo svjesni važnosti pamćenja i nezaborava, kao i dužnosti suprotstavljanja poricanju genocida i povijesnom revizionizmu- poručio je Predsjednik IZBI-a, Nermin Fazlagić.

Govornici na ovom webinaru su: Potpredsjednica Roberta Metsola, Evropski parlament,  Zamjenica ministra Emanuela Del Re, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Ekselencija Faisal Bin Muammar, generalni sekretar KAICIID-a, Đermana Šeta, OSCE-ov ured za demokratske institucije i ljudska prava, Rabin David Rosen, međunarodni direktor za međureligijska pitanja AJC-a, Imam Yahya Pallavicini, predsjednik COREIS-a, Rabin Pinchas Goldschmidt, predsjednik CER-a, Europsko rabinsko vijeće, kopredsjednik MJLC, Muftija Nedžad ef. Grabus, muftija slovenski, kopredsjednik MJLC, Predsjednik Nermin Fazlagić, IZBI, Predsjednik Noemi Di Segni, UCEI, Shaykh Muhammad Ismail, EULEMA, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rabin Lody Van de Kamp, Holandija, Predsjednik Senaid Kobilica, Norveška, Hazan Igor Kozemjakin, Bosna i Hercegovina, Imam Ahmed ef. Tabaković, Italija.

Također žele naglasiti da je nedavno ODIHR (OSCE-ov ured za demokratske institucije i ljudska prava) objavio praktični vodič “Razumijevanje antimuslimanskih zločina iz mržnje”.

Međunarodni dan sjećanja ustanovila je Generalna skupština UN-a 2005. godine u spomen na tragediju Holokausta, odabravši za datum 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen najveći koncentracijski logor.

(Preporod.info)