Joe Biden i Kamala Harris proglašeni za osobe godine

Date:

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris proglašeni su u četvrtak za osobe godine časopisa Time za pobjedu na izborima.

-Za promjenu američke priče, za pokazivanje da je snaga empatije veća od bijesa podjele, za dijeljenje vizije ozdravljenja u ožalošćenom svijetu- rekao je Time objašnjavajući svoj izbor.

Demokratski par izabran je ispred još trojice finalista: zdravstvenih radnika na prvoj liniji i Anthonyja Faucija, pokreta za rasnu pravdu i predsjednika Trumpa.

Na naslovnici časopisa Tim su slika Bidena (78) i Harrisa (56) s podnaslovom “Changing America's story”.

-Zajedno su ponudili obnovu. A Amerika je kupila ono što su prodali- navodi se u tekstu.

Nagrada časopisa Time, koja se dodjeljuje od 1927. godine , odaje priznanje osobi ili ljudima koji su najviše uticali na vijesti, u dobru ili u zlu, tokom kalendarske godine.

Na pitanje Timea što bi volio da ljudi kažu o njemu nakon četiri godine u Bijeloj kući, Biden je odgovorio: “Da je Americi bilo bolje i da je prosječnim Amerikancima bolje od dana kada smo otišli nego od dana kad smo stigli. To je moj cilj. “

Harris je prva izabrana potpredsjednica koja je proglašena osobom godine.

U intervjuu za Time rekla je da će se Bidenova administracija morati suočiti s nizom pitanja, uključujući pandemiju, ekonomsku krizu i  preračunavanje u rasnu pravdu.

-Moramo biti sposobni za više zadataka, baš kao i svaki roditelj ili bilo koje ljudsko biće- rekla je Harris.

Zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv pandemije koronavirusa, uključujući liječnike, medicinske sestre i zaposlenike prehrambenih trgovina, bili su na čelu ankete čitatelja o tome ko bi trebao biti proglašen osobom godine.

Ranije u četvrtak, Time je proglasio košarkašku zvijezdu LeBrona Jamesom sportašem godine zbog njegovih postignuća na terenu i izvan njega.

K-Pop senzacija BTS proglašena je zabavljačem godine, prenosi AFP.

Tinejdžerska aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg prošle je godine bila Timeova osoba godine, dok je Trump pobijedio 2016. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related