Joe Biden potpisao zakon o izdašnom paketu pomoći za oporavak od pandemije

Date:

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden potpisao je večeras zakon o izdvajanju 1,9 triliona dolara za pomoć oporavku od posljedica pandemije COVID-19 u toj zemlji.

– Ovaj historijski zakon odnosi se na obnovu kičme ove zemlje i pružanje šansi ljudima ove nacije, radnicima, ljudima srednje klase, onima koji su izgradili zemlju – rekao je Biden u Ovalnom uredu.

Riječ je o Bidenovom prijedlogu zakona kojeg je Senat odobrio u subotu, a Predstavnični dom Kongresa u srijedu. Iako je prvobitno najavljeno da će Biden taj dokument ratificirati u petak, on je to učinio večeras kako bi slijedio ekpresnost koju je Kongres pokazao tokom parlamentarne procedure.

– Želimo djelovati brzo koliko god je to moguće. Proslavu ratificiranja ćemo sa liderima Kongresa održati u petak kako je i najavljeno – poručio je na Twitteru šef osoblja Bijele kuće Ron Klan.

Američkim planom spašavanja, kako je zakon formalno naslovljen, će većina Amerikanaca dobiti direktne stimulacije u iznosu od 1.400 dolara, proširene dječije doplatke i finansijski jaču administraciju za borbu protiv pandemije.

Uz to, zakon povećava i programe pomoći u hrani do septembra i pomaže domaćinstvima s niskim primanjima da plaćaju stanarinu.

Biden i demokrate tvrde da je takav paket pomoći prijeko potrebno jer se SAD nastavlja boriti sa udvostručenom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitima saveznih država i lokalnih jedinica vlasti.

Republikanci su, međutim, kritikovali paket i smatraju ga svojevrsnom listom želja demokrata kojom se bespotrebno uvećava javni dug.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related